De Belgische uurloonkosten in de dienstensector liggen liefst 42,3 procent hoger dan in Duitsland. Dat zegt de technologiefederatie Agoria.

De federatie berekende de Belgische loonkostenhandicap in verschillende sectoren op basis van de cijfers van Eurostat. Er zitten grote verschillen tussen de sectoren. In de totale economie - zonder landbouw en openbare diensten - liggen de loonkosten in België 22,4 procent hoger dan in Duitsland. In de industrie is dat iets minder: 20,6 procent. Maar de loonkloof in de dienstensector is dan weer enorm met Belgische uurloonkosten die 42,3 procent meer bedragen.

Het verschil in de dienstensectoren heeft te maken met het Duitse systeem van laagbetaalde mini-jobs. Het blijft wel onduidelijk in welke mate Eurostat loonsubsidies (die ook voor mini-jobs bestaan en in België hoog oplopen voor dienstenchequewerknemers) meetelt.

Een groep van experts van onder andere de CRB, het Planbureau, de Nationale Bank en Eurostat klaart dit uit in opdracht van de regering. Hun rapport wordt tegen de zomer verwacht.

De Belgische uurloonkosten in de dienstensector liggen liefst 42,3 procent hoger dan in Duitsland. Dat zegt de technologiefederatie Agoria. De federatie berekende de Belgische loonkostenhandicap in verschillende sectoren op basis van de cijfers van Eurostat. Er zitten grote verschillen tussen de sectoren. In de totale economie - zonder landbouw en openbare diensten - liggen de loonkosten in België 22,4 procent hoger dan in Duitsland. In de industrie is dat iets minder: 20,6 procent. Maar de loonkloof in de dienstensector is dan weer enorm met Belgische uurloonkosten die 42,3 procent meer bedragen. Het verschil in de dienstensectoren heeft te maken met het Duitse systeem van laagbetaalde mini-jobs. Het blijft wel onduidelijk in welke mate Eurostat loonsubsidies (die ook voor mini-jobs bestaan en in België hoog oplopen voor dienstenchequewerknemers) meetelt. Een groep van experts van onder andere de CRB, het Planbureau, de Nationale Bank en Eurostat klaart dit uit in opdracht van de regering. Hun rapport wordt tegen de zomer verwacht.