Een Belg die 1000 euro netto verdient, kost aan de werkgever 2430 euro. Nergens in Europa is die kloof groter, leren recente Eurostat-cijfers. België laat Frankrijk en Oostenrijk achter zich. Opvallend is dat ook Duitsland als nummer vier hoog scoort.

Het grote verschil tussen nettoloon en totale loonkosten is te verklaren door de hoge sociale bijdragen die de Belgische bedrijven moeten betalen. Maar ook de zware inkomensbelastingen spelen een rol. De grote kloof tussen nettoloon en loonkosten is een van de belangrijke oorzaken van zwartwerk, leert economisch onderzoek.

Niet alleen het feit dat België Europese koploper is valt op. Ook de kloof met het Europese gemiddelde is stuitend. In de EU kost een werknemer die 1000 euro verdient aan de werkgever gemiddeld 1730 euro.

De kloof tussen nettoloon en brutoloon is ook kleiner in Scandinavische landen zoals Denemarken en Finland, die nochtans bekend staan voor hun groot overheidsbeslag. Ook in economieën die sterk te vergelijken zijn met de Belgische, zoals Luxemburg en Groot-Brittannië, is de kloof tussen nettoloon en totale loonkosten veel lager.

.
© .
Een Belg die 1000 euro netto verdient, kost aan de werkgever 2430 euro. Nergens in Europa is die kloof groter, leren recente Eurostat-cijfers. België laat Frankrijk en Oostenrijk achter zich. Opvallend is dat ook Duitsland als nummer vier hoog scoort.Het grote verschil tussen nettoloon en totale loonkosten is te verklaren door de hoge sociale bijdragen die de Belgische bedrijven moeten betalen. Maar ook de zware inkomensbelastingen spelen een rol. De grote kloof tussen nettoloon en loonkosten is een van de belangrijke oorzaken van zwartwerk, leert economisch onderzoek.Niet alleen het feit dat België Europese koploper is valt op. Ook de kloof met het Europese gemiddelde is stuitend. In de EU kost een werknemer die 1000 euro verdient aan de werkgever gemiddeld 1730 euro. De kloof tussen nettoloon en brutoloon is ook kleiner in Scandinavische landen zoals Denemarken en Finland, die nochtans bekend staan voor hun groot overheidsbeslag. Ook in economieën die sterk te vergelijken zijn met de Belgische, zoals Luxemburg en Groot-Brittannië, is de kloof tussen nettoloon en totale loonkosten veel lager.