'Tax wars' kunnen naar een nieuwe kredietcrisis leiden. Dat zegt KBC-hoofdeconoom Jan Van Hove woensdag bij de presentatie van de prognoses van de bank-verzekeraar voor 2018.

Een fiscaal opbod is goed nieuws voor de economie, die daarmee een duwtje in de rug krijgt. Maar bij elke belastingverlaging krijgt de staatskas minder inkomsten binnen, wat kan leiden tot een nieuwe kredietcrisis, luidt het.

Sinds de eeuwwisseling is het gemiddelde effectieve tarief van de vennootschapsbelasting gedaald in vrijwel alle landen van de Europese Unie, en onlangs is er opnieuw sprake van een trend tot vermindering, aldus KBC.

'Race tot the bottom'

"Zonder effectieve beleidscoördinatie dreigt in Europa een 'race to the bottom'. Maar het fenomeen overstijgt de EU. Ook de Amerikaanse president Trump wil met lagere belastingen voor onder meer de bedrijven de Amerikaanse economie versterken", zegt Van Hove.

Hoewel belastingverlagingen op korte termijn de economie kunnen stimuleren, blijven de effecten doorgaans overigens veeleer beperkt.

"Efficiënte overheidsinvesteringen zijn effectiever voor de stimulering van de economische groei en de versterking van het economisch groeipotentieel. Als elke belastingverlaging wordt gevolgd door een nog verder gaande verlaging in een buurland, loopt de staatskas leeg en wordt het aantrekken én houden van buitenlandse investeerders onzekerder", aldus de hoofdeconoom van KBC.

Rente

Wanneer de rente weer gaat stijgen - en KBC verwacht dat dat volgend jaar kan zijn - zullen de financiële markten volgens de bank-verzekeraar opnieuw naar de structurele begrotingstoestand van de individuele landen kijken.

"En dan zal blijken dat niet alleen de VS, maar ook de meeste grote eurolanden én België nog grote structurele begrotingstekorten hebben. Zonder verdere structurele begrotingssanering dreigen schuldratio's opnieuw te stijgen, een risico dat vandaag onvoldoende in rekening genomen is bij de rendementen op het overheidspapier. Plots kan de markt die anomalie corrigeren. En als dat met overdrijving gepaard gaat, loert een nieuwe schuldencrisis om de hoek", waarschuwt Van Hove

'Tax wars' kunnen naar een nieuwe kredietcrisis leiden. Dat zegt KBC-hoofdeconoom Jan Van Hove woensdag bij de presentatie van de prognoses van de bank-verzekeraar voor 2018. Een fiscaal opbod is goed nieuws voor de economie, die daarmee een duwtje in de rug krijgt. Maar bij elke belastingverlaging krijgt de staatskas minder inkomsten binnen, wat kan leiden tot een nieuwe kredietcrisis, luidt het.Sinds de eeuwwisseling is het gemiddelde effectieve tarief van de vennootschapsbelasting gedaald in vrijwel alle landen van de Europese Unie, en onlangs is er opnieuw sprake van een trend tot vermindering, aldus KBC. "Zonder effectieve beleidscoördinatie dreigt in Europa een 'race to the bottom'. Maar het fenomeen overstijgt de EU. Ook de Amerikaanse president Trump wil met lagere belastingen voor onder meer de bedrijven de Amerikaanse economie versterken", zegt Van Hove. Hoewel belastingverlagingen op korte termijn de economie kunnen stimuleren, blijven de effecten doorgaans overigens veeleer beperkt. "Efficiënte overheidsinvesteringen zijn effectiever voor de stimulering van de economische groei en de versterking van het economisch groeipotentieel. Als elke belastingverlaging wordt gevolgd door een nog verder gaande verlaging in een buurland, loopt de staatskas leeg en wordt het aantrekken én houden van buitenlandse investeerders onzekerder", aldus de hoofdeconoom van KBC.Wanneer de rente weer gaat stijgen - en KBC verwacht dat dat volgend jaar kan zijn - zullen de financiële markten volgens de bank-verzekeraar opnieuw naar de structurele begrotingstoestand van de individuele landen kijken. "En dan zal blijken dat niet alleen de VS, maar ook de meeste grote eurolanden én België nog grote structurele begrotingstekorten hebben. Zonder verdere structurele begrotingssanering dreigen schuldratio's opnieuw te stijgen, een risico dat vandaag onvoldoende in rekening genomen is bij de rendementen op het overheidspapier. Plots kan de markt die anomalie corrigeren. En als dat met overdrijving gepaard gaat, loert een nieuwe schuldencrisis om de hoek", waarschuwt Van Hove