De kerninflatie, zonder voedsel en energie, steeg met 6,6 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste peil sinds 1982, zo blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Op maandbasis bedroeg de toename 0,6 procent.

De algemene inflatie kwam uit op 8,2 procent op jaarbasis en 0,4 procent tegenover vorige maand. Analisten hadden een minder snelle toename van de prijzen verwacht in september.

De Amerikaanse centrale bank heeft op de prijsstijgingen gereageerd met het agressiefste monetaire beleid sinds de jaren tachtig. Tot dusver zijn de arbeidsmarkt en de consumentenvraag echter op peil gebleven. De werkloosheidsgraad kwam in september uit op het laagste peil in vijf decennia. Bedrijven blijven ook lonen optrekken om personeel aan te trekken.

Het beter dan verwachte Amerikaanse jobrapport van vorige week en de inflatiecijfers van deze week maken een nieuwe forse renteverhoging met 75 basispunten in november waarschijnlijk.

De kerninflatie, zonder voedsel en energie, steeg met 6,6 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste peil sinds 1982, zo blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Op maandbasis bedroeg de toename 0,6 procent. De algemene inflatie kwam uit op 8,2 procent op jaarbasis en 0,4 procent tegenover vorige maand. Analisten hadden een minder snelle toename van de prijzen verwacht in september. De Amerikaanse centrale bank heeft op de prijsstijgingen gereageerd met het agressiefste monetaire beleid sinds de jaren tachtig. Tot dusver zijn de arbeidsmarkt en de consumentenvraag echter op peil gebleven. De werkloosheidsgraad kwam in september uit op het laagste peil in vijf decennia. Bedrijven blijven ook lonen optrekken om personeel aan te trekken. Het beter dan verwachte Amerikaanse jobrapport van vorige week en de inflatiecijfers van deze week maken een nieuwe forse renteverhoging met 75 basispunten in november waarschijnlijk.