Inflatie eurozone stijgt tot 2 procent (video)

Hoofdkantoor van de ECB in Frankrijk © reuters

De inflatie in de eurozone is in mei verder opgelopen tot 2 procent op jaarbasis. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag in een eerste schatting gemeld. Het is de eerste keer sinds eind 2018 dat de inflatie de kaap van 2 procent rondt.

In april stond de inflatie – die de stijging van de consumptieprijzen op een jaar weergeeft – in de eurozone nog op 1,6 procent. Met name de hogere energieprijzen jagen de inflatie aan.

Ook in de dienstensector stijgen de prijzen nu de economie steeds meer wordt heropend en de vraag van consumenten aantrekt. Ook industriële goederen zijn wat duurder geworden.

De inflatie in het eurogebied ligt nu iets hoger dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van ‘net onder de ‘ 2 procent.

Lees verder onder de video

Op de aandelenbeurzen zorgde de oplopende inflatie de jongste tijd voor onrust omdat centrale banken daardoor mogelijk sneller de rente gaan verhogen. Maar centrale bankiers verklaarden dat de hogere inflatie waarschijnlijk van tijdelijke aard is nu de economie sterk herstelt van de coronacrisis.

Binnen de eurozone zijn er wel grote verschillen in inflatie te zien. Zo heeft Griekenland een negatieve inflatie van min 1,1 procent. In Luxemburg is de inflatie met 4 procent het hoogst in de eurozone.

Inflatie in België stijgt tot 1,46 procent

Volgens de gegevens van Statbel is de inflatie in ons land in mei gestegen tot 1,46 procent, tegenover 1,23 procent in april. Die toename is volgens Statbel voornamelijk te wijten aan de inflatie voor energie: de prijzen voor energie lagen vorig jaar in mei vrij laag door de coronacrisis.

Concreet is elektriciteit nu 8,4 procent duurder dan een jaar geleden, en aardgas 16,1 procent. Maar ook benzine en diesel zijn een stuk duurder: motorbrandstoffen kosten 22 procent meer. Huisbrandolie is dan weer 22,1 procent goedkoper dan een jaar geleden.

De inflatie voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken blijft negatief en bedraagt momenteel -1,59 procent. Aardappelen bijvoorbeeld zijn 8 procent goedkoper dan een jaar geleden, en vers fruit 7,2 procent.

Partner Content