Volgens de flashraming van Eurostat daalt de inflatie in de eurozone van 0 procent in maart tot -0,2 procent in april.

Daarmee blijft de inflatie ver onder het doel van - net geen - 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) beoogt.

Dat de inflatie niet op het gewenste peil raakt, heeft vooral te maken met de dalende olieprijzen. Energieprijzen niet meegerekend, klokt de (kern)inflatie in april af op 0,8 procent tegenover 1 procent een maand eerder.

Monetair beleid

Hoewel de ECB een zeer soepel monetair beleid voert om de inflatie op te krikken, blijft het gewenste effect tot nader order uit.

ECB-voorzitter Draghi liet eerder al verstaan dat het gemiddelde prijspeil in de eurozone - rekening houdend met de vooruitzichten voor de energiemarkt - de komende maanden mogelijk blijft zakken. Gemikt wordt op het eind van het jaar vooraleer de inflatie weer aantrekt.

eurostat
© eurostat

In tegenstelling tot de eurozone blijft de inflatie in België hardnekkig rond de 2 procent schommelen, blijkt uit cijfers die de federale overheidsdienst Economie donderdag bekendmaakte. De relatief hoge Belgische inflatie is evenwel niet het resultaat van een doorstomende Belgische economie, maar veeleer het gevolg van onder meer een hogere btw op elektriciteit en te weinig concurrentie in een aantal dienstensectoren.

Sterkere groei

Uit een andere flashraming van Eurostat blijkt dat de economie in de eurozone het afgelopen kwartaal met 0,6 procent is toegenomen ten opzichte van de voorgaande periode. In het laatste kwartaal van vorig jaar nam het bbp in de eurozone met 0,3 procent toe.

In vergelijking met de eerste drie maanden van 2015 groeide de euro-economie met 1,6 procent. De groei op jaarbasis blijft daarmee even sterk als in het laatste kwartaal van vorig jaar.

(BO)

Volgens de flashraming van Eurostat daalt de inflatie in de eurozone van 0 procent in maart tot -0,2 procent in april. Daarmee blijft de inflatie ver onder het doel van - net geen - 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) beoogt.Dat de inflatie niet op het gewenste peil raakt, heeft vooral te maken met de dalende olieprijzen. Energieprijzen niet meegerekend, klokt de (kern)inflatie in april af op 0,8 procent tegenover 1 procent een maand eerder.Hoewel de ECB een zeer soepel monetair beleid voert om de inflatie op te krikken, blijft het gewenste effect tot nader order uit.ECB-voorzitter Draghi liet eerder al verstaan dat het gemiddelde prijspeil in de eurozone - rekening houdend met de vooruitzichten voor de energiemarkt - de komende maanden mogelijk blijft zakken. Gemikt wordt op het eind van het jaar vooraleer de inflatie weer aantrekt.In tegenstelling tot de eurozone blijft de inflatie in België hardnekkig rond de 2 procent schommelen, blijkt uit cijfers die de federale overheidsdienst Economie donderdag bekendmaakte. De relatief hoge Belgische inflatie is evenwel niet het resultaat van een doorstomende Belgische economie, maar veeleer het gevolg van onder meer een hogere btw op elektriciteit en te weinig concurrentie in een aantal dienstensectoren.Uit een andere flashraming van Eurostat blijkt dat de economie in de eurozone het afgelopen kwartaal met 0,6 procent is toegenomen ten opzichte van de voorgaande periode. In het laatste kwartaal van vorig jaar nam het bbp in de eurozone met 0,3 procent toe. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2015 groeide de euro-economie met 1,6 procent. De groei op jaarbasis blijft daarmee even sterk als in het laatste kwartaal van vorig jaar. (BO)