De inflatie in de eurozone klokte in maart af op -0,1 procent, tegenover -0,2 procent in februari. Dat betekent dat de inflatie in de eurozone negatief blijft. In maart werd vooral energie goedkoper (-8,7 procent) in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Ook de kerninflatie, die geen rekening houdt met energie, alcohol, tabak en voeding, steeg licht van 0,8 tot 0,9 procent.

eurostat
© eurostat

Ondank de lichte toename blijft de inflatie in de eurozone ver onder het streefdoel van de Europese Centrale Bank, die een inflatie van net geen 2 procent als ideaal beschouwt.

Aangezien niet verwacht wordt dat het streefdoel van de ECB binnen de drie jaar bereikt wordt, ziet het ernaar uit dat de centrale bank de rente nog lange tijd uitzonderlijk laag houdt, en de deur open laat voor aanvullende stimuli.

In tegenstelling tot de eurozone schommelt de inflatie in België wél rond de 2 procent. Maar of dat goed is voor de Belgische economie valt te betwijfelen. (BO)

De inflatie in de eurozone klokte in maart af op -0,1 procent, tegenover -0,2 procent in februari. Dat betekent dat de inflatie in de eurozone negatief blijft. In maart werd vooral energie goedkoper (-8,7 procent) in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.Ook de kerninflatie, die geen rekening houdt met energie, alcohol, tabak en voeding, steeg licht van 0,8 tot 0,9 procent.Ondank de lichte toename blijft de inflatie in de eurozone ver onder het streefdoel van de Europese Centrale Bank, die een inflatie van net geen 2 procent als ideaal beschouwt.Aangezien niet verwacht wordt dat het streefdoel van de ECB binnen de drie jaar bereikt wordt, ziet het ernaar uit dat de centrale bank de rente nog lange tijd uitzonderlijk laag houdt, en de deur open laat voor aanvullende stimuli.In tegenstelling tot de eurozone schommelt de inflatie in België wél rond de 2 procent. Maar of dat goed is voor de Belgische economie valt te betwijfelen. (BO)