De Russische minister van Economie Alexei Ulyukayev ziet in het historisch lage niveau van de roebel een zegen voor de export, die de industrie en de haperende economische groei kan stimuleren.

'Ik ben er geen voorstander van om de economie te stimuleren door het kunstmatig verzwakken van de roebel. Wat we nu meemaken, is echter een natuurlijke verzwakking, dus waarom zouden we niet profiteren van de positieve effecten,' citeert persagentschap AFP minister Ulyukayev.

Neergang

De roebel is sterk in waarde gedaald. Vanmiddag schommelde de Russische munt rond de 47,63 roebel voor een euro en 34,79 roebel voor een dollar, het laagste peil sinds eind 2008.

In 2013 verloor de Russische munt 13 procent van haar waarde.

Onder druk

De munten en beurzen van verscheidene opkomende economieën, de zogenaamde groeilanden, staan onder financiële druk nu beleggers ze de rug toekeren. In Turkije organiseert de centrale bank een spoedvergadering over de sterke daling van de lira.

Een van de redenen waarom investeerders hun kapitaal er weg halen is dat ze anticiperen op een krapper geldbeleid in het Westen, legde hoofdredacteur Daan Killemaes vorige week al uit op Trends.be. Bovendien hebben nogal wat groeilanden verzaakt aan een goed economisch beleid. Lees meer.

Groeivertraging

De Russische economie groeide vorig jaar 'slechts' 1,4 procent, terwijl de regering had gerekend op een groei van 5 procent. Voor dit jaar verwacht Moskou een groei van ten hoogste 1,8 procent.

President Vladimir Poetin verwierp vorige week het idee van een devaluatie en verdedigde het beleid van de centrale bank, die voorrang geeft aan een grotere flexibiliteit van de roebel omdat dit de economische groei zou stimuleren.

De Russische minister van Economie Alexei Ulyukayev ziet in het historisch lage niveau van de roebel een zegen voor de export, die de industrie en de haperende economische groei kan stimuleren. 'Ik ben er geen voorstander van om de economie te stimuleren door het kunstmatig verzwakken van de roebel. Wat we nu meemaken, is echter een natuurlijke verzwakking, dus waarom zouden we niet profiteren van de positieve effecten,' citeert persagentschap AFP minister Ulyukayev. Neergang De roebel is sterk in waarde gedaald. Vanmiddag schommelde de Russische munt rond de 47,63 roebel voor een euro en 34,79 roebel voor een dollar, het laagste peil sinds eind 2008. In 2013 verloor de Russische munt 13 procent van haar waarde. Onder druk De munten en beurzen van verscheidene opkomende economieën, de zogenaamde groeilanden, staan onder financiële druk nu beleggers ze de rug toekeren. In Turkije organiseert de centrale bank een spoedvergadering over de sterke daling van de lira. Een van de redenen waarom investeerders hun kapitaal er weg halen is dat ze anticiperen op een krapper geldbeleid in het Westen, legde hoofdredacteur Daan Killemaes vorige week al uit op Trends.be. Bovendien hebben nogal wat groeilanden verzaakt aan een goed economisch beleid. Lees meer. Groeivertraging De Russische economie groeide vorig jaar 'slechts' 1,4 procent, terwijl de regering had gerekend op een groei van 5 procent. Voor dit jaar verwacht Moskou een groei van ten hoogste 1,8 procent. President Vladimir Poetin verwierp vorige week het idee van een devaluatie en verdedigde het beleid van de centrale bank, die voorrang geeft aan een grotere flexibiliteit van de roebel omdat dit de economische groei zou stimuleren.