Voor de eerste keer liet de Global Investment Survey van het fondsenhuis Legg Mason zijn licht schijnen op de Belgische belegger. Voor ons land werden 200 gefortuneerde beleggers (met een vermogen van meer dan 2 miljoen euro) geïnterviewd. In totaal werden 4320 beleggers in twintig landen opgenomen in de studie.

Voorzichtige Belgen

In vergelijking met de andere landen blijken de Belgische beleggers heel wat voorzichtiger te zijn. Gemiddeld houden ze 35 procent van hun vermogen aan op spaarrekeningen, tegenover een gemiddelde van 27 procent voor alle respondenten. Slechts 19 procent van het vermogen van de Belgen zit in aandelen, tegenover 25 procent voor de andere landen.

Eric Simmonnet van Legg Mason wijst op een contradictie in de verwachtingen van de Belgische beleggers. Terwijl de Belg veel voorzichtiger is in de allocatie van zijn vermogen, verwacht hij wel een rendement van gemiddeld 6,9 procent op zijn vermogen. Volgens Simmonnet is 4 procent een realistischere verwachting, gezien het lage belang van aandelen in de Belgische beleggingsportefeuilles. Het is gevaarlijk de opbouw van een pensioenvermogen te baseren op zo'n hoge en onrealistische rendementsverwachting.

De Belg lijkt die boodschap zo onderhand begrepen te hebben. Geld wordt langzaam uit spaarrekeningen en gestructureerde producten gehaald en in aandelen geïnvesteerd. Volgens Simmonnet zijn de favoriete geografische zones momenteel de groeilanden (met China op kop) en de Verenigde Staten.

Behalve een groeiende appetijt voor aandelen gaat de voorkeur van de Belg de komende twaalf maanden uit naar vastgoed (71% van de geïnterviewden) en edelmetalen (39%). De Belgische beleggers blijven dus een spreidstand maken tussen risicovolle beleggingen (aandelen) en beleggingen die hij als veilig beschouwt (cash, vastgoed, goud).

Gemengd en wereldwijd

De Belgische beleggers blijken de meest internationaal gediversifieerde beleggers te zijn van alle geïnterviewde beleggers in de enquête. In het domein van beleggingsproducten gaat de voorkeur van beleggers volgens Simmonnet vooral uit naar fondsen met een gemengd dynamisch karakter (zoals Carmignac Patrimoine en Ethna Aktiv E). Voor obligaties gaat de voorkeur naar wereldwijd belegde fondsen die niet gebonden zijn aan een index en dus op zoek kunnen gaan naar waarde, ongeacht waar die zich bevindt.

FD

Voor de eerste keer liet de Global Investment Survey van het fondsenhuis Legg Mason zijn licht schijnen op de Belgische belegger. Voor ons land werden 200 gefortuneerde beleggers (met een vermogen van meer dan 2 miljoen euro) geïnterviewd. In totaal werden 4320 beleggers in twintig landen opgenomen in de studie.In vergelijking met de andere landen blijken de Belgische beleggers heel wat voorzichtiger te zijn. Gemiddeld houden ze 35 procent van hun vermogen aan op spaarrekeningen, tegenover een gemiddelde van 27 procent voor alle respondenten. Slechts 19 procent van het vermogen van de Belgen zit in aandelen, tegenover 25 procent voor de andere landen.Eric Simmonnet van Legg Mason wijst op een contradictie in de verwachtingen van de Belgische beleggers. Terwijl de Belg veel voorzichtiger is in de allocatie van zijn vermogen, verwacht hij wel een rendement van gemiddeld 6,9 procent op zijn vermogen. Volgens Simmonnet is 4 procent een realistischere verwachting, gezien het lage belang van aandelen in de Belgische beleggingsportefeuilles. Het is gevaarlijk de opbouw van een pensioenvermogen te baseren op zo'n hoge en onrealistische rendementsverwachting.De Belg lijkt die boodschap zo onderhand begrepen te hebben. Geld wordt langzaam uit spaarrekeningen en gestructureerde producten gehaald en in aandelen geïnvesteerd. Volgens Simmonnet zijn de favoriete geografische zones momenteel de groeilanden (met China op kop) en de Verenigde Staten.Behalve een groeiende appetijt voor aandelen gaat de voorkeur van de Belg de komende twaalf maanden uit naar vastgoed (71% van de geïnterviewden) en edelmetalen (39%). De Belgische beleggers blijven dus een spreidstand maken tussen risicovolle beleggingen (aandelen) en beleggingen die hij als veilig beschouwt (cash, vastgoed, goud).De Belgische beleggers blijken de meest internationaal gediversifieerde beleggers te zijn van alle geïnterviewde beleggers in de enquête. In het domein van beleggingsproducten gaat de voorkeur van beleggers volgens Simmonnet vooral uit naar fondsen met een gemengd dynamisch karakter (zoals Carmignac Patrimoine en Ethna Aktiv E). Voor obligaties gaat de voorkeur naar wereldwijd belegde fondsen die niet gebonden zijn aan een index en dus op zoek kunnen gaan naar waarde, ongeacht waar die zich bevindt.FD