Door de economische en financiële crisis zijn wereldwijd bijna 30 miljoen arbeidsplaatsen verloren gegaan, zegt de ILO. Hoewel de economie ondertussen in vele landen opnieuw groeit, herstelt de arbeidsmarkt zich langzamer dan tot nu toe gedacht.

In Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen vertonen de arbeidsmarkten dankzij die economische groei opnieuw "bemoedigende signalen", maar elders "zijn nieuwe wolken verschenen aan de tewerkstellingshorizon", luidt het. "In vele landen zijn de vooruitzichten beduidend gedaald."

Een jaar geleden verwachtte de organisatie nog dat de arbeidsmarkten van de industrielanden in 2013 opnieuw op precrisisniveau zouden zitten.

"Hoe langer de arbeidsmarktrecessie duurt, hoe moeilijker het wordt voor werkzoekenden om een nieuwe baan te vinden", voegt de ILO nog toe. Volgens haar zit bijna 40 procent van de werkzoekenden al meer dan een jaar zonder job.

"Zij dreigen gedemoraliseerd te raken en riskeren een laag zelfbeeld en psychische problemen te krijgen", luidt het. Ook jongeren zijn disproportioneel hard getroffen.

Door de economische en financiële crisis zijn wereldwijd bijna 30 miljoen arbeidsplaatsen verloren gegaan, zegt de ILO. Hoewel de economie ondertussen in vele landen opnieuw groeit, herstelt de arbeidsmarkt zich langzamer dan tot nu toe gedacht. In Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen vertonen de arbeidsmarkten dankzij die economische groei opnieuw "bemoedigende signalen", maar elders "zijn nieuwe wolken verschenen aan de tewerkstellingshorizon", luidt het. "In vele landen zijn de vooruitzichten beduidend gedaald." Een jaar geleden verwachtte de organisatie nog dat de arbeidsmarkten van de industrielanden in 2013 opnieuw op precrisisniveau zouden zitten. "Hoe langer de arbeidsmarktrecessie duurt, hoe moeilijker het wordt voor werkzoekenden om een nieuwe baan te vinden", voegt de ILO nog toe. Volgens haar zit bijna 40 procent van de werkzoekenden al meer dan een jaar zonder job. "Zij dreigen gedemoraliseerd te raken en riskeren een laag zelfbeeld en psychische problemen te krijgen", luidt het. Ook jongeren zijn disproportioneel hard getroffen.