Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, bevestigde via twitter dat hij het 'Grieks voorstel voor een verlenging met zes maanden' ontvangen heeft en kondigde al een bijeenkomst van de eurogroep aan op vrijdagnamiddag.

"Het verzoek is verstuurd", aldus een Griekse regeringsbron donderdagochtend, zonder verdere toelichting bij de inhoud van het verzoek.

De Europese partners van Griekenland moetern nu oordelen of het voorstel van de Grieken door de beugel kan.

De voorbije dagen toonden de partners van de eurozone zich alvast niet geneigd af te zien van de opgelegde besparingsmaatregelen die een voorwaarde zijn om de leningen te krijgen.

De nieuwe Griekse regering van de linkse premier Alexis Tsipras maakte de voorbij week duidelijk dat ze een verlenging wilde van de leningen, om zo wat meer ademruimte te krijgen voor de onderhandelingen over een nieuwe regeling met de europartners.

De huidige lening van de eurolanden vervalt immers eind februari. Athene verzette zich echter tegen het besparingsprogramma dat met de Europese kredietlijnen gepaard ging. De voorbije dagen herhaalden Tsipras en zijn financieminister Yanis Varoufakis nog hun weigering om de btw te verhogen of de arbeidsmarkt verder te flexibiliseren.

Veel tijd voor onderhandelen was er echter niet, aangezien de lening van de eurolanden eind deze maand vervalt. De facto moest een aanvraag tot verlenging daardoor voor deze vrijdag officieel worden overgemaakt. Dat is nu dus gebeurd.

Vraag blijft voorlopig welke voorwaarden Athene bereid is te aanvaarden in ruil voor de verlenging met zes maanden.

Vrijdagnamiddag om 15.00 uur komen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw samen in Brussel om zich over het Griekse voorstel te buigen.

(Belga/BO)

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, bevestigde via twitter dat hij het 'Grieks voorstel voor een verlenging met zes maanden' ontvangen heeft en kondigde al een bijeenkomst van de eurogroep aan op vrijdagnamiddag. "Het verzoek is verstuurd", aldus een Griekse regeringsbron donderdagochtend, zonder verdere toelichting bij de inhoud van het verzoek. De Europese partners van Griekenland moetern nu oordelen of het voorstel van de Grieken door de beugel kan. De voorbije dagen toonden de partners van de eurozone zich alvast niet geneigd af te zien van de opgelegde besparingsmaatregelen die een voorwaarde zijn om de leningen te krijgen.De nieuwe Griekse regering van de linkse premier Alexis Tsipras maakte de voorbij week duidelijk dat ze een verlenging wilde van de leningen, om zo wat meer ademruimte te krijgen voor de onderhandelingen over een nieuwe regeling met de europartners. De huidige lening van de eurolanden vervalt immers eind februari. Athene verzette zich echter tegen het besparingsprogramma dat met de Europese kredietlijnen gepaard ging. De voorbije dagen herhaalden Tsipras en zijn financieminister Yanis Varoufakis nog hun weigering om de btw te verhogen of de arbeidsmarkt verder te flexibiliseren. Veel tijd voor onderhandelen was er echter niet, aangezien de lening van de eurolanden eind deze maand vervalt. De facto moest een aanvraag tot verlenging daardoor voor deze vrijdag officieel worden overgemaakt. Dat is nu dus gebeurd. Vraag blijft voorlopig welke voorwaarden Athene bereid is te aanvaarden in ruil voor de verlenging met zes maanden. Vrijdagnamiddag om 15.00 uur komen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw samen in Brussel om zich over het Griekse voorstel te buigen. (Belga/BO)