De gesprekken hadden normaal gezien maandag al van start moeten gaan, maar moesten uitgesteld worden omdat verschillende delegaties door het vliegverbod niet tijdig ter plaatse geraakten. In totaal zouden ze tien dagen moeten duren.

De eerste vergadering begon om halfelf. Minister van Financiën George Papaconstantinou ging er samenzitten met technici van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). Voor aanvang wilde niemand een verklaring afleggen.

Concreet worden de details van "een driejarenprogramma van economische politiek" besproken en het beleid dat ermee gepaard moet gaan. Athene heeft nog niet beslist of ze het hulpmechanisme activeert waarmee de eurolanden Griekenland 30 miljard euro lenen en het IMF ongeveer 15 miljard.

Griekenland heeft al ingrijpende maatregelen getroffen om zijn begrotingstekort en voorthollende overheidsschuld aan te pakken, maar gevreesd wordt dat het IMF en de EU nog bijkomende maatregelen zullen eisen, zoals extra kostenbesparingen in de overheidssector. De lonen van ambtenaren naar beneden halen, snoeien in het aantal ambtenaren, de pensioenleeftijd optrekken en de pensioenen zelf verkleinen zijn maar enkele van de opties die de ronde doen.

De Grieken zelf zijn al ontevreden met de huidige ingrepen - die volgens hen vooral de lage lonen treffen - maar ze vrezen dat extra maatregelen, opgelegd door het IMF, voor nog grotere sociale onrust zullen zorgen.

De gesprekken hadden normaal gezien maandag al van start moeten gaan, maar moesten uitgesteld worden omdat verschillende delegaties door het vliegverbod niet tijdig ter plaatse geraakten. In totaal zouden ze tien dagen moeten duren. De eerste vergadering begon om halfelf. Minister van Financiën George Papaconstantinou ging er samenzitten met technici van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). Voor aanvang wilde niemand een verklaring afleggen. Concreet worden de details van "een driejarenprogramma van economische politiek" besproken en het beleid dat ermee gepaard moet gaan. Athene heeft nog niet beslist of ze het hulpmechanisme activeert waarmee de eurolanden Griekenland 30 miljard euro lenen en het IMF ongeveer 15 miljard. Griekenland heeft al ingrijpende maatregelen getroffen om zijn begrotingstekort en voorthollende overheidsschuld aan te pakken, maar gevreesd wordt dat het IMF en de EU nog bijkomende maatregelen zullen eisen, zoals extra kostenbesparingen in de overheidssector. De lonen van ambtenaren naar beneden halen, snoeien in het aantal ambtenaren, de pensioenleeftijd optrekken en de pensioenen zelf verkleinen zijn maar enkele van de opties die de ronde doen. De Grieken zelf zijn al ontevreden met de huidige ingrepen - die volgens hen vooral de lage lonen treffen - maar ze vrezen dat extra maatregelen, opgelegd door het IMF, voor nog grotere sociale onrust zullen zorgen.