De belastingtruc bestaat erin het zwembad of de sporthal te laten uitbaten door een autonoom gemeentelijk bedrijf. Normaal moet een gemeente net zoals gewone consumenten 21 procent btw betalen, maar door de constructie met een bedrijf kan ze die btw recupereren van de Belgische schatkist.

Misbruik btw-stelsel

Wat de belastinginspecteurs tegen de borst stuit, is dat de gemeenten en steden met de constructie misbruik maken van het btw-stelsel. Omdat zwembaden doorgaans geen 'toegevoegde waarde' leveren zoals gewone bedrijven, maar wel 21 procent 'belasting op toegevoegde waarde' (btw) recupereren. Zo halen ze (onterecht) extra geld uit de federale staatskas. Dat schrijft De Tijd.

De Gentse intercommunale maakt zelfs openlijk promotie voor deze 'fiscale optimalisatie'. Toch kwam de BBI het systeem pas op het spoor na enkele concrete gevallen van gemeentelijke zwembaden die allemaal gebruikmaakten van het btw-systeem. Daarom besloot de BBI van Gent Farys op haar 'werkplan' te zetten voor een grondiger onderzoek.

In de krant zegt de ontslagnemende topman van Farys, Ludy Modderie dat hij geen graten ziet in de belastingconstructie. "Wij werken nu al een kleine tien jaar op die manier, al sinds we die 'secundaire dienst' aanbieden naast onze hoofdactiviteit als waterintercommunale", klinkt het. "Dat is ons destijds aangeraden door een zeer beslagen en externe fiscale raadgever, het kantoor Deloitte." (Belga/NS)

De belastingtruc bestaat erin het zwembad of de sporthal te laten uitbaten door een autonoom gemeentelijk bedrijf. Normaal moet een gemeente net zoals gewone consumenten 21 procent btw betalen, maar door de constructie met een bedrijf kan ze die btw recupereren van de Belgische schatkist.Wat de belastinginspecteurs tegen de borst stuit, is dat de gemeenten en steden met de constructie misbruik maken van het btw-stelsel. Omdat zwembaden doorgaans geen 'toegevoegde waarde' leveren zoals gewone bedrijven, maar wel 21 procent 'belasting op toegevoegde waarde' (btw) recupereren. Zo halen ze (onterecht) extra geld uit de federale staatskas. Dat schrijft De Tijd. De Gentse intercommunale maakt zelfs openlijk promotie voor deze 'fiscale optimalisatie'. Toch kwam de BBI het systeem pas op het spoor na enkele concrete gevallen van gemeentelijke zwembaden die allemaal gebruikmaakten van het btw-systeem. Daarom besloot de BBI van Gent Farys op haar 'werkplan' te zetten voor een grondiger onderzoek. In de krant zegt de ontslagnemende topman van Farys, Ludy Modderie dat hij geen graten ziet in de belastingconstructie. "Wij werken nu al een kleine tien jaar op die manier, al sinds we die 'secundaire dienst' aanbieden naast onze hoofdactiviteit als waterintercommunale", klinkt het. "Dat is ons destijds aangeraden door een zeer beslagen en externe fiscale raadgever, het kantoor Deloitte." (Belga/NS)