De kwaliteit van de financiering van de grote Franse banken is verbeterd in 2012, maar ze blijft achter op het sectorgemiddelde. Dat schrijft Moody's Investors Service in een nieuw rapport.

De kredietbeoordelaar geeft toe dat het investeringsklimaat ten aanzien van de Europese banken vorig jaar verbeterd is, en dat ook de Franse financiële instellingen daarvan konden profiteren. Ze kregen gemakkelijker toegang tot financieringsbronnen, terwijl ze tegelijk hun schuldenlast verminderden.

Maar de markten blijven fragiel en de financieringsstructuur van de Franse banken loopt achter op die van andere internationale banken, onderstreept Moody's. Meer dan sectorgenoten zijn de Fransen structureel afhankelijk van interbankenfinanciering. Dat is te wijten aan hun grote trading- en investeringsportefeuilles en aan de zwakke groei van spaardeposito's.

De totale afhankelijkheid van marktfinanciering van de grootste vier Franse banken (BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole, BPCE) bedraagt cumulatief 1200 miljard euro, becijferde Moody's. Door het structurele karakter ervan wordt in 2013 maar een lichte daling verwacht.

De kwaliteit van de financiering van de grote Franse banken is verbeterd in 2012, maar ze blijft achter op het sectorgemiddelde. Dat schrijft Moody's Investors Service in een nieuw rapport.De kredietbeoordelaar geeft toe dat het investeringsklimaat ten aanzien van de Europese banken vorig jaar verbeterd is, en dat ook de Franse financiële instellingen daarvan konden profiteren. Ze kregen gemakkelijker toegang tot financieringsbronnen, terwijl ze tegelijk hun schuldenlast verminderden. Maar de markten blijven fragiel en de financieringsstructuur van de Franse banken loopt achter op die van andere internationale banken, onderstreept Moody's. Meer dan sectorgenoten zijn de Fransen structureel afhankelijk van interbankenfinanciering. Dat is te wijten aan hun grote trading- en investeringsportefeuilles en aan de zwakke groei van spaardeposito's. De totale afhankelijkheid van marktfinanciering van de grootste vier Franse banken (BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole, BPCE) bedraagt cumulatief 1200 miljard euro, becijferde Moody's. Door het structurele karakter ervan wordt in 2013 maar een lichte daling verwacht.