De economie van de eurozone zou - tegen de verwachtingen in - aan kracht winnen. Dat blijkt althans uit de inkoopmanagersindex (PMI) van de Londense onderzoeksgroep Markit.

De PMI-index voor de industriële en dienstensector klom hoger dan verwacht van 48,7 punten in juni tot 50,4 punten in juli. Het is de eerste keer sinds januari 2012 dat de index, die gebaseerd is op een rondvraag bij 5.000 bedrijven in de eurozone, het ijkpunt van 50 punten overschrijdt. Belangrijk om te weten: een getal onder de 50 wijst op een krimp, een getal daarboven op groei.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit blijkt in ieder geval hoopvol gestemd. Hij houdt er rekening mee dat de recessie in de eurozone in het derde kwartaal van dit jaar voorbij zal zijn.

"Een bemoedigend resultaat dat vrij breed gaat. Van Duitsland als koploper, gevolgd door Frankrijk tot zelfs in de periferie wordt een terugkeer naar groei in de industrie verwacht", aldus Williamson.

In het huidige kwartaal zou de eurozone volgens de recente PMI- resultaten kunnen rekenen op een lichte toename van het bbp met 0,1 procent.

De 'Purchasing Managers' Index' is een belangrijke indicator om het gemoed in de eurozone te peilen. Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. (Reuters/BO)

De economie van de eurozone zou - tegen de verwachtingen in - aan kracht winnen. Dat blijkt althans uit de inkoopmanagersindex (PMI) van de Londense onderzoeksgroep Markit.De PMI-index voor de industriële en dienstensector klom hoger dan verwacht van 48,7 punten in juni tot 50,4 punten in juli. Het is de eerste keer sinds januari 2012 dat de index, die gebaseerd is op een rondvraag bij 5.000 bedrijven in de eurozone, het ijkpunt van 50 punten overschrijdt. Belangrijk om te weten: een getal onder de 50 wijst op een krimp, een getal daarboven op groei.Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit blijkt in ieder geval hoopvol gestemd. Hij houdt er rekening mee dat de recessie in de eurozone in het derde kwartaal van dit jaar voorbij zal zijn."Een bemoedigend resultaat dat vrij breed gaat. Van Duitsland als koploper, gevolgd door Frankrijk tot zelfs in de periferie wordt een terugkeer naar groei in de industrie verwacht", aldus Williamson. In het huidige kwartaal zou de eurozone volgens de recente PMI- resultaten kunnen rekenen op een lichte toename van het bbp met 0,1 procent. De 'Purchasing Managers' Index' is een belangrijke indicator om het gemoed in de eurozone te peilen. Onder meer de Europese Centrale bank (ECB) houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. (Reuters/BO)