Het is geen toeval dat de drie landen waar ebola in 2014 helemaal uit de hand liep, tot de armste ter wereld behoren. Liberia en Sierra Leone herstelden nog van een burgeroorlog die hun economieën verwoeste, Guinee destabiliseerde en de gezondheidszorg vernielde. Voor de ebola-uitbraak waren er in Liberia minder dan 200 artsen op een bevolking van meer dan 4 miljoen mensen.

Modellen die de verspreiding van de ziekte trachten te voorspellen, lopen wijd uiteen naargelang de onderstellingen die gemaakt worden. Sleutelvariabelen over hoeveel mensen besmet worden door elke zieke persoon blijven giswerk. Zelfs het aantal besmette personen is onbekend. Dokters schatten dat het misschien kan oplopen tot twee en een halve keer het officiële cijfer.

Die onzekerheid weerspiegelt zich ook in de prognoses over de omvang van de economische schade. De Wereldbank gaat uit van twee scenario's: een met een 'lage impact', waarbij de ziekte snel ingedamd wordt, en een met een 'hoge impact', waarbij ze slechts langzaam bedwongen wordt en zich over de regio verspreidt. Volgens die twee scenario's lopen de kosten voor West-Afrika mettertijd op tot respectievelijk 1,6 miljard en 25 miljard dollar. Ter vergelijking: de Liberiaanse economie produceert voor minder dan 2 miljard dollar per jaar en Sierra Leone minder dan 5 miljard dollar per jaar.

Op langere termijn lopen de kosten waarschijnlijk veel hoger op en is de impact sluipender. Tot de eerste ebolaslachtoffers behoren de gezondheidswerkers. Velen die niet ziek worden, vluchten. Amper enkele weken nadat de ziekte uitbrak in Liberia waren er naar schatting minder dan 50 lokale dokters nog op post. Door het al broze gezondheidssysteem te verzwakken, zal ebola ook tienduizenden onrechtstreeks doden door malaria, diarree en hiv. Investeerders en geschoolde buitenlanders mijden de getroffen landen en onthouden hen zo competenties en kapitaal. Drie van Afrika's armste landen worden nog armer.

Jonathan Rosenthal, Afrika-redacteur van The Economist

Het is geen toeval dat de drie landen waar ebola in 2014 helemaal uit de hand liep, tot de armste ter wereld behoren. Liberia en Sierra Leone herstelden nog van een burgeroorlog die hun economieën verwoeste, Guinee destabiliseerde en de gezondheidszorg vernielde. Voor de ebola-uitbraak waren er in Liberia minder dan 200 artsen op een bevolking van meer dan 4 miljoen mensen.Modellen die de verspreiding van de ziekte trachten te voorspellen, lopen wijd uiteen naargelang de onderstellingen die gemaakt worden. Sleutelvariabelen over hoeveel mensen besmet worden door elke zieke persoon blijven giswerk. Zelfs het aantal besmette personen is onbekend. Dokters schatten dat het misschien kan oplopen tot twee en een halve keer het officiële cijfer.Die onzekerheid weerspiegelt zich ook in de prognoses over de omvang van de economische schade. De Wereldbank gaat uit van twee scenario's: een met een 'lage impact', waarbij de ziekte snel ingedamd wordt, en een met een 'hoge impact', waarbij ze slechts langzaam bedwongen wordt en zich over de regio verspreidt. Volgens die twee scenario's lopen de kosten voor West-Afrika mettertijd op tot respectievelijk 1,6 miljard en 25 miljard dollar. Ter vergelijking: de Liberiaanse economie produceert voor minder dan 2 miljard dollar per jaar en Sierra Leone minder dan 5 miljard dollar per jaar.Op langere termijn lopen de kosten waarschijnlijk veel hoger op en is de impact sluipender. Tot de eerste ebolaslachtoffers behoren de gezondheidswerkers. Velen die niet ziek worden, vluchten. Amper enkele weken nadat de ziekte uitbrak in Liberia waren er naar schatting minder dan 50 lokale dokters nog op post. Door het al broze gezondheidssysteem te verzwakken, zal ebola ook tienduizenden onrechtstreeks doden door malaria, diarree en hiv. Investeerders en geschoolde buitenlanders mijden de getroffen landen en onthouden hen zo competenties en kapitaal. Drie van Afrika's armste landen worden nog armer.Jonathan Rosenthal, Afrika-redacteur van The Economist