Volgens een eerste raming is de Duitse economie - de grootste van Europa - in 2015 met 1,7 procent gegroeid. Het groeicijfer stemt overeen met de gemiddelde prognose van economen. In 2014 nam het Duitse bbp toe met 1,6 procent. Een flash-raming voor het vierde kwartaal wordt gepubliceerd op 12 februari. Economen gepolst door Bloomberg houden rekening met een kwartaalgroei met 0,4 procent.

Duitsland, de locomotief van de eurozone, profiteert als geen andere lidstaat van de ongeziene stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank in het leven riep om de economie aan te zwengelen en de inflatie op te krikken.

Met een lage werkloosheidsgraad, stijgende lonen en olie die meer dan 37 procent goedkoper werd dan vorig jaar, groeiden de binnenlandse bestedingen uit tot de motor van de Duitse economische groei.

'Zorgen over China'

"Duitsland is in 2015 voor het tweede jaar op rij iets boven zijn potentieel uitgestegen", aldus Jörg Zeuner, chief economist bij de Duitse ontwikkelingsbank KfW. "Hoewel de vooruitzichten voor 2016 gunstig zijn, toont de bezorgdheid over China aan waar de relevante economische risico's liggen", verduidelijkt hij.

Terwijl de in Berlijn gevestigde Bundesverband Grosshandel, Aussenhandel und Dienstleistungen (BGA) vorige week waarschuwde dat Duitsland door een 'harde landing' van China in een recessie zou belanden, heeft de Bundesbank blijk gegeven van meer vertrouwen in de Duitse economie. De centrale bank houdt er rekening mee dat het Duitse bbp dit jaar met met 1,8 procent en volgend jaar met 1,7 procent toeneemt.

De Duitse overheid heeft volgens berekeningen van de statistici ook opnieuw een begrotingsoverschot gerealiseerd. Dat zou in 2015 0,5 procent bedragen van het bruto binnenlands product. In 2014 was er een surplus van 0,3 procent, terwijl er in 2013 een tekort van 0,1 procent was.

(Bloomberg/BO)

Volgens een eerste raming is de Duitse economie - de grootste van Europa - in 2015 met 1,7 procent gegroeid. Het groeicijfer stemt overeen met de gemiddelde prognose van economen. In 2014 nam het Duitse bbp toe met 1,6 procent. Een flash-raming voor het vierde kwartaal wordt gepubliceerd op 12 februari. Economen gepolst door Bloomberg houden rekening met een kwartaalgroei met 0,4 procent. Duitsland, de locomotief van de eurozone, profiteert als geen andere lidstaat van de ongeziene stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank in het leven riep om de economie aan te zwengelen en de inflatie op te krikken. Met een lage werkloosheidsgraad, stijgende lonen en olie die meer dan 37 procent goedkoper werd dan vorig jaar, groeiden de binnenlandse bestedingen uit tot de motor van de Duitse economische groei."Duitsland is in 2015 voor het tweede jaar op rij iets boven zijn potentieel uitgestegen", aldus Jörg Zeuner, chief economist bij de Duitse ontwikkelingsbank KfW. "Hoewel de vooruitzichten voor 2016 gunstig zijn, toont de bezorgdheid over China aan waar de relevante economische risico's liggen", verduidelijkt hij.Terwijl de in Berlijn gevestigde Bundesverband Grosshandel, Aussenhandel und Dienstleistungen (BGA) vorige week waarschuwde dat Duitsland door een 'harde landing' van China in een recessie zou belanden, heeft de Bundesbank blijk gegeven van meer vertrouwen in de Duitse economie. De centrale bank houdt er rekening mee dat het Duitse bbp dit jaar met met 1,8 procent en volgend jaar met 1,7 procent toeneemt.De Duitse overheid heeft volgens berekeningen van de statistici ook opnieuw een begrotingsoverschot gerealiseerd. Dat zou in 2015 0,5 procent bedragen van het bruto binnenlands product. In 2014 was er een surplus van 0,3 procent, terwijl er in 2013 een tekort van 0,1 procent was.(Bloomberg/BO)