In december bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 5,3 procent. Het gaat om de eerste afname sinds juni 2021.

De inflatie in de grootste economie van Europa wordt zoals elders gestuwd door hoge energieprijzen.

De inflatie in de eurozone bereikte vorige maand een recordpeil van 5 procent, maar de Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie in zowel 2023 als 2024 weer onder de doelstelling van 2 procent zal blijven.

Hoofdeconoom Philip Lane van de ECB liet vorige week nog aan een Litouwse krant verstaan dat de centrale bank haar beleid zou verstrakken als de inflatie boven haar doel zou blijven, hoewel een dergelijk scenario voorlopig minder waarschijnlijk lijkt.

In december bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 5,3 procent. Het gaat om de eerste afname sinds juni 2021. De inflatie in de grootste economie van Europa wordt zoals elders gestuwd door hoge energieprijzen.De inflatie in de eurozone bereikte vorige maand een recordpeil van 5 procent, maar de Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie in zowel 2023 als 2024 weer onder de doelstelling van 2 procent zal blijven.Hoofdeconoom Philip Lane van de ECB liet vorige week nog aan een Litouwse krant verstaan dat de centrale bank haar beleid zou verstrakken als de inflatie boven haar doel zou blijven, hoewel een dergelijk scenario voorlopig minder waarschijnlijk lijkt.