Volgens een voorlopige raming van het Duitse federale statistiekbureau is de economie van Duitsland gegroeid met 1,4 procent. Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen.

In 2013 tekende de grootste economie van Europa nog een minieme groei van 0,1 procent op. In 2012 ging de Duitse economie met 0,4 procent vooruit.

Dankzij een sterke start van het jaar en een goed vierde kwartaal wist de Duitse economie een zwakke periode in het midden van het jaar te compenseren. De groei is voor een belangrijk deel te danken aan de hogere binnenlandse bestedingen in Duitsland.

Overtreft verwachtingen regering

Het groeicijfer valt iets beter uit dan de regering zelf had voorspeld. De regering in Berlijn rekende voor 2014 op een vooruitgang van 1,2 procent.

Het statistiekbureau meldde verder dat het Duitse begrotingsoverschot vorig jaar is uitgekomen op 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In de voorgaande twee jaar bedroeg het overschot nog 0,1 procent.

Daarmee is Duitsland één van de weinige landen in de eurozone die een begrotingsoverschot heeft. De Europese regels schrijven een begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bbp voor.

NG-econoom Carsten Brzeski liet in een reactie weten dat de Duitse economie dit jaar waarschijnlijk zal profiteren van de goedkopere olie, de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de zwakkere euro. (Belga/NS)

Volgens een voorlopige raming van het Duitse federale statistiekbureau is de economie van Duitsland gegroeid met 1,4 procent. Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In 2013 tekende de grootste economie van Europa nog een minieme groei van 0,1 procent op. In 2012 ging de Duitse economie met 0,4 procent vooruit. Dankzij een sterke start van het jaar en een goed vierde kwartaal wist de Duitse economie een zwakke periode in het midden van het jaar te compenseren. De groei is voor een belangrijk deel te danken aan de hogere binnenlandse bestedingen in Duitsland. Het groeicijfer valt iets beter uit dan de regering zelf had voorspeld. De regering in Berlijn rekende voor 2014 op een vooruitgang van 1,2 procent. Het statistiekbureau meldde verder dat het Duitse begrotingsoverschot vorig jaar is uitgekomen op 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In de voorgaande twee jaar bedroeg het overschot nog 0,1 procent.Daarmee is Duitsland één van de weinige landen in de eurozone die een begrotingsoverschot heeft. De Europese regels schrijven een begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bbp voor.NG-econoom Carsten Brzeski liet in een reactie weten dat de Duitse economie dit jaar waarschijnlijk zal profiteren van de goedkopere olie, de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de zwakkere euro. (Belga/NS)