Dat blijkt uit de zogenaamde ZEW-index, die daalde van -4,3 in september tot -7,2. De verdere daling toont aan dat de zorgen over de economische vooruitzichten blijven toenemen. De indicator peilt de verwachtingen van 290 institutionele investeerders en analisten, en wordt beschouwd als een voorspelling voor de ontwikkelingen binnen zes maanden.

Met -7,2 noteert de index op het laagste peil sinds januari 2009. De indicator van ZEW die het huidige klimaat weergeeft, steeg dan weer met 12,7 punten tot 72,6 punten, het hoogste peil in drie jaar. Dat geeft de huidige hoge groei weer.

Beide gegevens wijzen samengerekend dus op een afkoeling. De Duitse economische instituten rekenden vorige week op een economische groei met 3,5 procent in 2010 en van 2 procent in 2011.

Export groeit

Dinsdag maakte de Duitse Vereniging van Exporteurs (BGA) bekend dat het exportcijfer van de grootste economie van Europa in 2011 voor het eerst de 1.000 miljard euro zal overschrijden. De uitvoer zal in 2010 met 16 procent stijgen tot een bedrag van 937 miljard euro. Vooral in de zogenaamde groeilanden als China en Brazilië trekt de vraag aan. Ook de Duitse import neemt toe, en dat met 17 procent tot 789 miljard euro. BGA-voorzitter Anton Boerner waarschuwt wel voor de risico's van een verdere verzwakking van de dollar en een oververhitting van de Chinese vastgoedmarkt.

Dat blijkt uit de zogenaamde ZEW-index, die daalde van -4,3 in september tot -7,2. De verdere daling toont aan dat de zorgen over de economische vooruitzichten blijven toenemen. De indicator peilt de verwachtingen van 290 institutionele investeerders en analisten, en wordt beschouwd als een voorspelling voor de ontwikkelingen binnen zes maanden. Met -7,2 noteert de index op het laagste peil sinds januari 2009. De indicator van ZEW die het huidige klimaat weergeeft, steeg dan weer met 12,7 punten tot 72,6 punten, het hoogste peil in drie jaar. Dat geeft de huidige hoge groei weer. Beide gegevens wijzen samengerekend dus op een afkoeling. De Duitse economische instituten rekenden vorige week op een economische groei met 3,5 procent in 2010 en van 2 procent in 2011.Export groeitDinsdag maakte de Duitse Vereniging van Exporteurs (BGA) bekend dat het exportcijfer van de grootste economie van Europa in 2011 voor het eerst de 1.000 miljard euro zal overschrijden. De uitvoer zal in 2010 met 16 procent stijgen tot een bedrag van 937 miljard euro. Vooral in de zogenaamde groeilanden als China en Brazilië trekt de vraag aan. Ook de Duitse import neemt toe, en dat met 17 procent tot 789 miljard euro. BGA-voorzitter Anton Boerner waarschuwt wel voor de risico's van een verdere verzwakking van de dollar en een oververhitting van de Chinese vastgoedmarkt.