Dat schrijft De Tijd vrijdag op basis van een onderzoek van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE). Uit het onderzoek blijkt dat de groep werkenden uit de laagste inkomensklasse in twee jaar tijd met bijna een vijfde is gekrompen. Tegelijk zijn in hetzelfde tempo arbeidsplaatsen bijgecreëerd voor de betere verdieners.

De trend is niet onlogisch, zegt de krant. De crisis trof vooral sectoren die veeleer lage lonen uitbetalen, zoals de uitzend- en de textielsector. En er waren ook minder jobs voor jongeren, die ook minder dan gemiddeld verdienen. Werknemers uit de hogere loonklassen zijn dan weer vaker aan de slag in sectoren waar van een tewerkstellingskrimp niet of nauwelijks sprake was.

Nu de economie opnieuw aantrekt, zullen er ook voor de lagere inkomensgroepen weer jobs bijkomen. Maar het verlies zal nooit helemaal worden goedgemaakt, luidt het. "De crisis heeft de ongelijkheid op de arbeidsmarkt versterkt", luidt het besluit.

Dat schrijft De Tijd vrijdag op basis van een onderzoek van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE). Uit het onderzoek blijkt dat de groep werkenden uit de laagste inkomensklasse in twee jaar tijd met bijna een vijfde is gekrompen. Tegelijk zijn in hetzelfde tempo arbeidsplaatsen bijgecreëerd voor de betere verdieners. De trend is niet onlogisch, zegt de krant. De crisis trof vooral sectoren die veeleer lage lonen uitbetalen, zoals de uitzend- en de textielsector. En er waren ook minder jobs voor jongeren, die ook minder dan gemiddeld verdienen. Werknemers uit de hogere loonklassen zijn dan weer vaker aan de slag in sectoren waar van een tewerkstellingskrimp niet of nauwelijks sprake was. Nu de economie opnieuw aantrekt, zullen er ook voor de lagere inkomensgroepen weer jobs bijkomen. Maar het verlies zal nooit helemaal worden goedgemaakt, luidt het. "De crisis heeft de ongelijkheid op de arbeidsmarkt versterkt", luidt het besluit.