Door de maatregel zou de Britse regering de overheidsfinanciën jaarlijks met 13 miljard pond (meer dan 15 miljard euro) kunnen aanvullen. De Britse minister van Financiën Georges Osborne beschouwt de tariefverhoging als een "krachtig instrument" om het begrotingstekort van ongeveer 150 miljard pond in 2010 te dichten.

De besparingsmaatregel komt niet als een verrrassing, want werd in juni 2010 al aangekondigd door de nieuwe Britse regering onder leiding van de conservatief David Cameron. De btw-verhoging geldt voor de meeste producten, behalve voor voedsel, kinderkleding en kranten en magazines.

Oppositiepartij Labour vreest dat de maatregel het consumentenvertrouwen zal kelderen. Minister van Financiën Osborne noemt de maatregel "hard maar nodig", en verkiest ze boven belastingverhogingen of inperking van sociale premies.

Door de maatregel zou de Britse regering de overheidsfinanciën jaarlijks met 13 miljard pond (meer dan 15 miljard euro) kunnen aanvullen. De Britse minister van Financiën Georges Osborne beschouwt de tariefverhoging als een "krachtig instrument" om het begrotingstekort van ongeveer 150 miljard pond in 2010 te dichten.De besparingsmaatregel komt niet als een verrrassing, want werd in juni 2010 al aangekondigd door de nieuwe Britse regering onder leiding van de conservatief David Cameron. De btw-verhoging geldt voor de meeste producten, behalve voor voedsel, kinderkleding en kranten en magazines. Oppositiepartij Labour vreest dat de maatregel het consumentenvertrouwen zal kelderen. Minister van Financiën Osborne noemt de maatregel "hard maar nodig", en verkiest ze boven belastingverhogingen of inperking van sociale premies.