Vier miljoen Belgen worden gedekt door een collectieve hospitalisatieverzekering. Daarnaast hebben 2,5 miljoen landgenoten een verzekering bij een ziekenfonds en 1,3 miljoen Belgen worden gedekt door een individuele polis.

De sector trachtte woensdag te verantwoorden waarom de premies van de polissen de afgelopen jaren spectaculair de hoogte in gingen. De premies stegen sinds 2001 met een gemiddelde van 4,54 procent per jaar, met een uitschieter van 11,15 procent in 2004.

De verzekeringsbedrijven wijzen erop dat sindsdien de gezondheidsuitgaven stegen met 6,2 procent per jaar. "Het gevolg is dat de hospitalisatieverzekeringen nog steeds verlies maken, al wordt dat deels goedgemaakt door de beleggingsopbrengsten", zegt Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia. "Het is een belangrijke uitdaging voor onze sector om in de toekomst een evenwicht tussen premies en prestaties te bereiken."

Vanaf dit jaar wordt de stijging van de premie aan banden gelegd door een nieuwe wet. De medische index bepaalt dat de premie voor een hospitalisatieverzekering die een verblijf in een eenpersoonskamer dekt in 2010 met 7,45 procent mag stijgen. Volgens de consumentenorganisaties ligt dat percentage te hoog, maar de verzekeraars lieten woensdag nogmaals verstaan dat ze de stijging niet toereikend vinden.

Vier miljoen Belgen worden gedekt door een collectieve hospitalisatieverzekering. Daarnaast hebben 2,5 miljoen landgenoten een verzekering bij een ziekenfonds en 1,3 miljoen Belgen worden gedekt door een individuele polis. De sector trachtte woensdag te verantwoorden waarom de premies van de polissen de afgelopen jaren spectaculair de hoogte in gingen. De premies stegen sinds 2001 met een gemiddelde van 4,54 procent per jaar, met een uitschieter van 11,15 procent in 2004. De verzekeringsbedrijven wijzen erop dat sindsdien de gezondheidsuitgaven stegen met 6,2 procent per jaar. "Het gevolg is dat de hospitalisatieverzekeringen nog steeds verlies maken, al wordt dat deels goedgemaakt door de beleggingsopbrengsten", zegt Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia. "Het is een belangrijke uitdaging voor onze sector om in de toekomst een evenwicht tussen premies en prestaties te bereiken." Vanaf dit jaar wordt de stijging van de premie aan banden gelegd door een nieuwe wet. De medische index bepaalt dat de premie voor een hospitalisatieverzekering die een verblijf in een eenpersoonskamer dekt in 2010 met 7,45 procent mag stijgen. Volgens de consumentenorganisaties ligt dat percentage te hoog, maar de verzekeraars lieten woensdag nogmaals verstaan dat ze de stijging niet toereikend vinden.