Er komt een zogenaamde bad bank waarin de onderdelen worden ondergebracht die Dexia in de problemen brengen. Het kernkabinet had dinsdagavond een kleine twee uur nodig om zich in spoedzitting over het dossier Dexia te buigen.

De vicepremiers Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet gaven er de voorkeur aan te blijven onderhandelen met de formateur en lieten zich vervangen.

Premier Yves Leterme: 'Dexia heeft toekomst'

De ministers raakten het erover eens dat de staat zich voor de tweede keer in drie jaar tijd achter de noodlijdende bank moet scharen. "We geven een nieuwe staatsgarantie en nemen alle nodige initiatieven om Dexia België te consolideren", zegt premier Yves Leterme. "We geloven dat de bank nog een toekomst heeft." Over de omvang van de nieuwe garantie wil de premier voorlopig niet uitweiden.

Bad bank

Om de toekomst van de bank veilig te stellen is het wel onvermijdelijk dat de probleemkredieten, onder meer leningen aan Zuid-Europese landen, worden ondergebracht in een bad bank, waarvoor zowel België als Frankrijk een garantie geven. Hoe die wordt verdeeld tussen beide landen moet de komende dagen duidelijk worden.

Minister van Financiën Didier Reynders: 'België is niet van plan geld te verliezen aan Dexia'

Dat er een opsplitsing komt tussen een Belgisch en een Frans Dexia wil minister van Financiën Didier Reynders niet gezegd hebben, "maar er zullen wel activiteiten worden overgeheveld naar andere landen".

Reynders benadrukt dat België niet van plan is om geld te verliezen aan de operatie. "De staatsgarantie die we in 2008 hebben gegeven aan Dexia heeft ons zelfs geld opgebracht, door intresten en dividenden."

Spaargeld

Leterme benadrukt intussen nogmaals dat er geen enkele reden is om spaartegoeden weg te halen bij Dexia. Ook het personeel moet volgens hem niet langer ongerust zijn. (Belga/EE)

Er komt een zogenaamde bad bank waarin de onderdelen worden ondergebracht die Dexia in de problemen brengen. Het kernkabinet had dinsdagavond een kleine twee uur nodig om zich in spoedzitting over het dossier Dexia te buigen. De vicepremiers Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet gaven er de voorkeur aan te blijven onderhandelen met de formateur en lieten zich vervangen. Premier Yves Leterme: 'Dexia heeft toekomst' De ministers raakten het erover eens dat de staat zich voor de tweede keer in drie jaar tijd achter de noodlijdende bank moet scharen. "We geven een nieuwe staatsgarantie en nemen alle nodige initiatieven om Dexia België te consolideren", zegt premier Yves Leterme. "We geloven dat de bank nog een toekomst heeft." Over de omvang van de nieuwe garantie wil de premier voorlopig niet uitweiden. Bad bank Om de toekomst van de bank veilig te stellen is het wel onvermijdelijk dat de probleemkredieten, onder meer leningen aan Zuid-Europese landen, worden ondergebracht in een bad bank, waarvoor zowel België als Frankrijk een garantie geven. Hoe die wordt verdeeld tussen beide landen moet de komende dagen duidelijk worden. Minister van Financiën Didier Reynders: 'België is niet van plan geld te verliezen aan Dexia' Dat er een opsplitsing komt tussen een Belgisch en een Frans Dexia wil minister van Financiën Didier Reynders niet gezegd hebben, "maar er zullen wel activiteiten worden overgeheveld naar andere landen". Reynders benadrukt dat België niet van plan is om geld te verliezen aan de operatie. "De staatsgarantie die we in 2008 hebben gegeven aan Dexia heeft ons zelfs geld opgebracht, door intresten en dividenden." Spaargeld Leterme benadrukt intussen nogmaals dat er geen enkele reden is om spaartegoeden weg te halen bij Dexia. Ook het personeel moet volgens hem niet langer ongerust zijn. (Belga/EE)