De carrier is niet alleen. Ook Jetairfly en Thomas Cook Airlines zien de hoge Belgische lonen. De Belgische luchtvaartdochters van de vakantiemakers Thomas Cook en TUI zijn in een vergelijking met de andere luchtvaartdochters in Europa de duurste van de klas. Maar dan gaat het enkel over de brutolonen, de sociale lasten inbegrepen. Netto verdient het vliegend personeel minder dan bij de andere Europese dochters.

In België betaalt de werkgever 35 procent patronale lasten bovenop het brutoloon. In Nederland gaat het om 11 procent, in Frankrijk 10 procent. In beide landen werd enkele jaren geleden een fiscaal gunstig systeem voor het vliegend personeel ingevoerd. Daardoor kost een piloot in België bruto gemiddeld duizend euro extra per maand. Bij Thomas Cook zijn de Duitse piloten bruto een kwart goedkoper, maar ze houden netto een kwart meer over. (W.R.)

De carrier is niet alleen. Ook Jetairfly en Thomas Cook Airlines zien de hoge Belgische lonen. De Belgische luchtvaartdochters van de vakantiemakers Thomas Cook en TUI zijn in een vergelijking met de andere luchtvaartdochters in Europa de duurste van de klas. Maar dan gaat het enkel over de brutolonen, de sociale lasten inbegrepen. Netto verdient het vliegend personeel minder dan bij de andere Europese dochters. In België betaalt de werkgever 35 procent patronale lasten bovenop het brutoloon. In Nederland gaat het om 11 procent, in Frankrijk 10 procent. In beide landen werd enkele jaren geleden een fiscaal gunstig systeem voor het vliegend personeel ingevoerd. Daardoor kost een piloot in België bruto gemiddeld duizend euro extra per maand. Bij Thomas Cook zijn de Duitse piloten bruto een kwart goedkoper, maar ze houden netto een kwart meer over. (W.R.)