Het gaat verder de verkeerde kant uit met het vertrouwen van de Belgische consument in de economie. Na een 'vrij stabiel' tweede kwartaal, verliest de algemene indicator van de NBB voor de tweede maand op rij drie punten.

De algemene indicator noteert nu op -16, de op een na slechtste score dit jaar. Enkel in februari was het met -20 nog slechter.

Het zijn vooral de macro-economische ontwikkelingen die de verbruikers in ons land zorgen baren, zelfs meer dan hun persoonlijke financiële vooruitzichten.

Met name de vrees voor toenemende werkloosheid weegt op het gemoed van de Belg. Die deelindicator stijgt van 39 naar 46, wat betekent dat bijna de helft van de Belgen verwacht dat de werkloosheid zal toenemen.

Ook de economische situatie in België wordt somberder ingeschat, van -7 in juli tot -11 in augustus. Toch blijkt het pessimisme wat dat betreft nogal mee te vallen in vergelijking met de lage score in januari (-22) en februari (-25).

Op persoonlijk vlak blijven de verwachtingen over de financiële situatie en de toekomstige spaarmogelijkheden vrijwel stabiel. Een vrolijke Frans is de gemiddelde Belg niet, maar de deelindicator die naar de verwachtingen over het spaarvermogen peilt, stijgt in augustus licht van -4 tot -3 in vergelijking met een maand eerder.(BO)

Indicator van het consumentenvertrouwen

2011augustus -9 september-9 oktober-7 november-14 december-12 2012 januari -16 februari-20 maart -12 april -12 mei -10 juni-10 juli -13 augustus-16

tabel:nbb

Het gaat verder de verkeerde kant uit met het vertrouwen van de Belgische consument in de economie. Na een 'vrij stabiel' tweede kwartaal, verliest de algemene indicator van de NBB voor de tweede maand op rij drie punten.De algemene indicator noteert nu op -16, de op een na slechtste score dit jaar. Enkel in februari was het met -20 nog slechter. Het zijn vooral de macro-economische ontwikkelingen die de verbruikers in ons land zorgen baren, zelfs meer dan hun persoonlijke financiële vooruitzichten. Met name de vrees voor toenemende werkloosheid weegt op het gemoed van de Belg. Die deelindicator stijgt van 39 naar 46, wat betekent dat bijna de helft van de Belgen verwacht dat de werkloosheid zal toenemen.Ook de economische situatie in België wordt somberder ingeschat, van -7 in juli tot -11 in augustus. Toch blijkt het pessimisme wat dat betreft nogal mee te vallen in vergelijking met de lage score in januari (-22) en februari (-25).Op persoonlijk vlak blijven de verwachtingen over de financiële situatie en de toekomstige spaarmogelijkheden vrijwel stabiel. Een vrolijke Frans is de gemiddelde Belg niet, maar de deelindicator die naar de verwachtingen over het spaarvermogen peilt, stijgt in augustus licht van -4 tot -3 in vergelijking met een maand eerder.(BO) Indicator van het consumentenvertrouwen2011augustus -9 september-9 oktober-7 november-14 december-12 2012 januari -16 februari-20 maart -12 april -12 mei -10 juni-10 juli -13 augustus-16tabel:nbb