Belgische ondernemingen hebben in 2011 bijna 9 miljard euro vers geld ingezameld met de uitgifte van bedrijfsobligaties en kapitaalverhogingen. De verdrievoudiging tegenover 2010 is vooral te danken aan het succes van de obligaties, blijkt uit een onderzoek in De Tijd.

"Bedrijven willen hun financieringsbronnen diversifiëren", zegt Koen Hoffman, zakenbankier van KBC Securities. "Buitenlandse banken zijn minder actief in België en daarom doen de ondernemingen een beroep op de obligatiemarkt. Bedrijfsobligaties profiteerden van een dubbele stimulans. Ten eerste voelen veel beleggers zich in de huidige omstandigheden veiliger op de obligatie- dan op de aandelenmarkt. Ten tweede promoten de bankiers bedrijfsobligaties als alternatief voor bankkredieten", aldus Koen Dejonckheere, gedelegeerd bestuurder van de investeringsmaatschappij Gimv.

De banken staan wegens de crisis niet meer te springen om grote leningen toe te kennen. AB InBev tekende met 2 miljard euro voor zowat een kwart van het bedrag dat met obligaties werd opgehaald. Euronext Brussel kon geen enkele onderneming verleiden tot een beursintroductie. (Belga/SD)

Belgische ondernemingen hebben in 2011 bijna 9 miljard euro vers geld ingezameld met de uitgifte van bedrijfsobligaties en kapitaalverhogingen. De verdrievoudiging tegenover 2010 is vooral te danken aan het succes van de obligaties, blijkt uit een onderzoek in De Tijd. "Bedrijven willen hun financieringsbronnen diversifiëren", zegt Koen Hoffman, zakenbankier van KBC Securities. "Buitenlandse banken zijn minder actief in België en daarom doen de ondernemingen een beroep op de obligatiemarkt. Bedrijfsobligaties profiteerden van een dubbele stimulans. Ten eerste voelen veel beleggers zich in de huidige omstandigheden veiliger op de obligatie- dan op de aandelenmarkt. Ten tweede promoten de bankiers bedrijfsobligaties als alternatief voor bankkredieten", aldus Koen Dejonckheere, gedelegeerd bestuurder van de investeringsmaatschappij Gimv.De banken staan wegens de crisis niet meer te springen om grote leningen toe te kennen. AB InBev tekende met 2 miljard euro voor zowat een kwart van het bedrag dat met obligaties werd opgehaald. Euronext Brussel kon geen enkele onderneming verleiden tot een beursintroductie. (Belga/SD)