De Belgen blijven verwoed sparen. In het eerste kwartaal van dit jaar hebben de Belgische gezinnen 16,2 procent van hun beschikbaar inkomen gespaard, tegenover 15,9 procent eind vorig jaar. Dat blijkt maandag uit berekeningen van de Nationale Bank van België (NBB).

In het eerste kwartaal van dit jaar is het bruto beschikbaar inkomen van de Belg met 0,9 procent gestegen. Dat gebeurde dankzij de toename van de bezoldigingen (+0,7 procent) en van de inkomens uit vermogen (+0,2 procent).

De Belgische gezinnen gaven in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 0,5 procent meer uit. Daardoor steeg de consumptie minder snel dan het beschikbaar inkomen, wat tot gevolg heeft dat de spaarquote van de huishoudens is toegenomen, luidt het bij de NBB.

De investeringsquote van de gezinnen daalde tot 9,3 procent, een terugval met 0,2 procentpunt ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Dat cijfer geeft weer welk deel van hun inkomen de gezinnen investeren in vaste activa (nieuwbouw en renovatie). De NBB stelt hierbij vast dat de neerwaartse trend die eind 2010 begon, nog niet wordt onderbroken. (Belga/BO)

De Belgen blijven verwoed sparen. In het eerste kwartaal van dit jaar hebben de Belgische gezinnen 16,2 procent van hun beschikbaar inkomen gespaard, tegenover 15,9 procent eind vorig jaar. Dat blijkt maandag uit berekeningen van de Nationale Bank van België (NBB).In het eerste kwartaal van dit jaar is het bruto beschikbaar inkomen van de Belg met 0,9 procent gestegen. Dat gebeurde dankzij de toename van de bezoldigingen (+0,7 procent) en van de inkomens uit vermogen (+0,2 procent). De Belgische gezinnen gaven in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 0,5 procent meer uit. Daardoor steeg de consumptie minder snel dan het beschikbaar inkomen, wat tot gevolg heeft dat de spaarquote van de huishoudens is toegenomen, luidt het bij de NBB.De investeringsquote van de gezinnen daalde tot 9,3 procent, een terugval met 0,2 procentpunt ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Dat cijfer geeft weer welk deel van hun inkomen de gezinnen investeren in vaste activa (nieuwbouw en renovatie). De NBB stelt hierbij vast dat de neerwaartse trend die eind 2010 begon, nog niet wordt onderbroken. (Belga/BO)