Het is geen geheim dat een belasting op de meerwaarde van een bedrijfsverkoop in ondernemerskringen niet op gejuich zou worden onthaald. Om uit te zoeken hoe familiebedrijven tegenover de maatregel staan, zette Trends Family Business Newsletter, de maandelijkse nieuwsbrief van Trends voor familiebedrijven, een enquête op waaraan 544 familiale ondernemingen hebben deelgenomen.

Familiebedrijven moeten niets weten van een vermogenswinstbelasting: 79 procent is vierkant tegen. Het leger felle tegenstanders motiveert ook duidelijk waarom. De grootste groep (68 procent) vindt dat bedrijven al voldoende belastingen betalen.

Ook compensatiemaatregelen, zoals belastingverlagingen, vinden weinig gratie. Bij de voorstanders van een vermogenswinstbelasting is slechts een kleine minderheid (2,8 procent) onvoorwaardelijk pro. Een iets groter aantal (18 procent) wil de vermogenswinstbelasting enkel slikken op voorwaarde dat de regering die nieuwe belasting koppelt aan belastingverlagingen.

Welke andere belastingen moeten dan omlaag volgens die voorwaardelijke voorstanders? Duidelijk op één staat een verlaging van de belasting op arbeid: 73,5 procent van de familiebedrijven kan eventueel leven met een vermogenswinstbelasting, indien die wordt gekoppeld aan lagere loonlasten.

Andere vaak geciteerde compensaties zijn een daling van de vennootschapsbelasting (56,6 procent), of een efficiëntere overheid (iets meer dan de helft van de voorstanders). En nog interessant: een vermogenswinstbelasting kan voor 44,2 procent, indien ook de tegenpool wordt ingevoerd, een vermogensverliesaftrek.

Groen licht voor een speculatietaks

De familiebedrijven zijn dus overduidelijke en rabiate tegenstanders van de vermogenswinstbelasting. En toch kunnen ze best wel sympathie opbrengen voor een speculatietaks. Liefst twee derde is voorstander van een belasting op meerwaarden uit kortetermijntransacties.

En voor die voorstanders is de termijn van een speculatietaks nog aanzienlijk lang. Voor liefst één op de drie mag de speculatietaks voor aandelen die binnen één jaar worden verhandeld. Ruim een vijfde vindt een termijn van zes maanden kort. Voor nog eens een vijfde gaat het om een periode van drie maanden.

En hoeveel belastingen mag de overheid dan wel heffen op de meerwaarde uit kortetermijntransacties? Eén op de drie voorstanders gaat akkoord met een opmerkelijk hoge belasting van 10 tot 20 procent. Eén op de tien familiebedrijven vindt zelfs een speculatietaks van meer dan 30 procent gerechtvaardigd.

Wouter Temmerman

Het volledige onderzoek leest U in de Trends Family Business Newsletter van mei, de maandelijkse Trends nieuwsbrief, specifiek rond familiebedrijven.

Het is geen geheim dat een belasting op de meerwaarde van een bedrijfsverkoop in ondernemerskringen niet op gejuich zou worden onthaald. Om uit te zoeken hoe familiebedrijven tegenover de maatregel staan, zette Trends Family Business Newsletter, de maandelijkse nieuwsbrief van Trends voor familiebedrijven, een enquête op waaraan 544 familiale ondernemingen hebben deelgenomen.Familiebedrijven moeten niets weten van een vermogenswinstbelasting: 79 procent is vierkant tegen. Het leger felle tegenstanders motiveert ook duidelijk waarom. De grootste groep (68 procent) vindt dat bedrijven al voldoende belastingen betalen. Ook compensatiemaatregelen, zoals belastingverlagingen, vinden weinig gratie. Bij de voorstanders van een vermogenswinstbelasting is slechts een kleine minderheid (2,8 procent) onvoorwaardelijk pro. Een iets groter aantal (18 procent) wil de vermogenswinstbelasting enkel slikken op voorwaarde dat de regering die nieuwe belasting koppelt aan belastingverlagingen.Welke andere belastingen moeten dan omlaag volgens die voorwaardelijke voorstanders? Duidelijk op één staat een verlaging van de belasting op arbeid: 73,5 procent van de familiebedrijven kan eventueel leven met een vermogenswinstbelasting, indien die wordt gekoppeld aan lagere loonlasten. Andere vaak geciteerde compensaties zijn een daling van de vennootschapsbelasting (56,6 procent), of een efficiëntere overheid (iets meer dan de helft van de voorstanders). En nog interessant: een vermogenswinstbelasting kan voor 44,2 procent, indien ook de tegenpool wordt ingevoerd, een vermogensverliesaftrek.De familiebedrijven zijn dus overduidelijke en rabiate tegenstanders van de vermogenswinstbelasting. En toch kunnen ze best wel sympathie opbrengen voor een speculatietaks. Liefst twee derde is voorstander van een belasting op meerwaarden uit kortetermijntransacties.En voor die voorstanders is de termijn van een speculatietaks nog aanzienlijk lang. Voor liefst één op de drie mag de speculatietaks voor aandelen die binnen één jaar worden verhandeld. Ruim een vijfde vindt een termijn van zes maanden kort. Voor nog eens een vijfde gaat het om een periode van drie maanden.En hoeveel belastingen mag de overheid dan wel heffen op de meerwaarde uit kortetermijntransacties? Eén op de drie voorstanders gaat akkoord met een opmerkelijk hoge belasting van 10 tot 20 procent. Eén op de tien familiebedrijven vindt zelfs een speculatietaks van meer dan 30 procent gerechtvaardigd.Wouter Temmerman