Tegen het einde van het decennium zijn daarvoor 8.000 tot 10.000 extra installateurs nodig, zegt EV Belgium, de sectorfederatie voor elektrische mobiliteit, dinsdag in De Tijd.

Hoewel voorzitter Jochen De Smet blij is met de elektrificatie van de bedrijfswagen vanaf 2023 en de particuliere auto vanaf 2029, luidt hij de noodklok over een dreigend personeelstekort om al die infrastructuur aan te leggen.

'Er is dringend een plan van de Vlaamse overheid nodig zodat we de komende jaren genoeg elektrotechnische installateurs hebben. We gaan contact opnemen met Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) om te kijken wat het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen kan doen', zegt hij.

Het tekort aan technisch installateurs is nu al aanzienlijk. Het aantal openstaande vacatures voor industriële elektrotechnische in­genieurs is in een jaar met bijna 80 procent gestegen naar 1.750, blijkt uit gegevens van de sector­federatie voor installateurs Techlink. Voor residentiële technische installateurs is de toestand vergelijkbaar. Daar zijn zo'n 1.400 vacatures.

Volgens Joke Van Bommel, woordvoerster van de arbeidsbemiddelaar VDAB, is het beroep van technisch installateur wel degelijk een knelpuntberoep. 'Het aantal vacatures is bijzonder hoog', zegt ze in een reactie aan De Tijd. Volgens Van Bommel vormt voor het invullen van de vacatures niet alleen een tekort aan pas afgestudeerden een probleem, maar zijn er ook de snel evoluerende technische ontwikkelingen in de sector. 'Mensen hebben almaar nieuwe vaardigheden nodig', zegt Van Bommel. 'Bovendien zijn de installateurs ook nodig in de bouw, bij het verduurzamen van woningen, bij het aanleggen van zonnepanelen en warmtepompen, bij netbeheerders, enzovoort', aldus de woordvoerster van de VDAB.

Tegen het einde van het decennium zijn daarvoor 8.000 tot 10.000 extra installateurs nodig, zegt EV Belgium, de sectorfederatie voor elektrische mobiliteit, dinsdag in De Tijd.Hoewel voorzitter Jochen De Smet blij is met de elektrificatie van de bedrijfswagen vanaf 2023 en de particuliere auto vanaf 2029, luidt hij de noodklok over een dreigend personeelstekort om al die infrastructuur aan te leggen. 'Er is dringend een plan van de Vlaamse overheid nodig zodat we de komende jaren genoeg elektrotechnische installateurs hebben. We gaan contact opnemen met Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) om te kijken wat het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen kan doen', zegt hij. Het tekort aan technisch installateurs is nu al aanzienlijk. Het aantal openstaande vacatures voor industriële elektrotechnische in­genieurs is in een jaar met bijna 80 procent gestegen naar 1.750, blijkt uit gegevens van de sector­federatie voor installateurs Techlink. Voor residentiële technische installateurs is de toestand vergelijkbaar. Daar zijn zo'n 1.400 vacatures.Volgens Joke Van Bommel, woordvoerster van de arbeidsbemiddelaar VDAB, is het beroep van technisch installateur wel degelijk een knelpuntberoep. 'Het aantal vacatures is bijzonder hoog', zegt ze in een reactie aan De Tijd. Volgens Van Bommel vormt voor het invullen van de vacatures niet alleen een tekort aan pas afgestudeerden een probleem, maar zijn er ook de snel evoluerende technische ontwikkelingen in de sector. 'Mensen hebben almaar nieuwe vaardigheden nodig', zegt Van Bommel. 'Bovendien zijn de installateurs ook nodig in de bouw, bij het verduurzamen van woningen, bij het aanleggen van zonnepanelen en warmtepompen, bij netbeheerders, enzovoort', aldus de woordvoerster van de VDAB.