Als de Zwitserse gerechtelijke autoriteiten niet hun volle medewerking verlenen aan het gerechtelijk onderzoek naar de HSBC-bank, dreigt onderzoeksrechter Michel Claise internationale aanhoudingsbevelen uit te schrijven tegen de vorige en huidige directeurs van HSBC in Zwitserland. Dat meldt het Brusselse parket.

Gisteren onthulde ICIJ, het consortium van onderzoeksjournalisten, onder de noemer Swissleaks het grootste datalek ooit van bankgegevens. Het gaat om een lijst van meer dan 100.000 klanten die rekeningen bij de bank gebruikten om belastingen te ontduiken of voor andere criminele activiteiten.

Fiscale fraude bevorderd

Het Brussels parket is op de hoogte van de zaak, maar ondervindt maar weinig medewerking vanuit Zwitserland. Onderzoeksrechter Claise stuurde twee maanden geleden al een rogatoire commissie naar Zwitserland maar heeft daar nog geen resultaat van gekregen. De onderzoeksrechter staat ook in contact met de bank zelf om te zien of die vrijwillig de gevraagde gegevens wil overmaken.

De HSBC Private Bank NV wordt ervan verdacht dat ze jarenlang fiscale fraude bevorderd en zelfs aangemoedigd te hebben, door offshorebedrijven ter beschikking te stellen van bepaalde, welgestelde cliënten, in het bijzonder afkomstig uit de Antwerpse diamantwereld. Het zou gaan om offshorebedrijven in Panama en de Maagdeneilanden, die geen enkele economische activiteit hebben en die als enige doel hebben de vermogensbestanddelen van de cliënten te verbergen.

Belgische fiscus mikt op miljoenen euro's

Volgens het Brusselse parket zouden meer dan duizend Belgische belastingplichtigen betrokken zijn bij de fraudeconstructie die HSBC opzette. Tussen 2003 en vandaag gaat het om bedragen die kunnen oplopen tot meerdere miljarden dollars en het nadeel voor de Belgische staat wordt geschat op honderden miljoenen euro's. Daar moeten nog de sommen bijgeteld worden die mogelijk witgewassen werden en die Justitie nog in beslag zou kunnen nemen.

De betrokken belastingplichtigen zijn zowel cliënten die de FOD Financiën niet op de hoogte stelden van hun buitenlandse vermogensbestanddelen als cliënten die fiscale regularisaties (EBA) en akkoorden met de fiscus ondertekenden. (Belga/JH)

Als de Zwitserse gerechtelijke autoriteiten niet hun volle medewerking verlenen aan het gerechtelijk onderzoek naar de HSBC-bank, dreigt onderzoeksrechter Michel Claise internationale aanhoudingsbevelen uit te schrijven tegen de vorige en huidige directeurs van HSBC in Zwitserland. Dat meldt het Brusselse parket. Gisteren onthulde ICIJ, het consortium van onderzoeksjournalisten, onder de noemer Swissleaks het grootste datalek ooit van bankgegevens. Het gaat om een lijst van meer dan 100.000 klanten die rekeningen bij de bank gebruikten om belastingen te ontduiken of voor andere criminele activiteiten.Het Brussels parket is op de hoogte van de zaak, maar ondervindt maar weinig medewerking vanuit Zwitserland. Onderzoeksrechter Claise stuurde twee maanden geleden al een rogatoire commissie naar Zwitserland maar heeft daar nog geen resultaat van gekregen. De onderzoeksrechter staat ook in contact met de bank zelf om te zien of die vrijwillig de gevraagde gegevens wil overmaken. De HSBC Private Bank NV wordt ervan verdacht dat ze jarenlang fiscale fraude bevorderd en zelfs aangemoedigd te hebben, door offshorebedrijven ter beschikking te stellen van bepaalde, welgestelde cliënten, in het bijzonder afkomstig uit de Antwerpse diamantwereld. Het zou gaan om offshorebedrijven in Panama en de Maagdeneilanden, die geen enkele economische activiteit hebben en die als enige doel hebben de vermogensbestanddelen van de cliënten te verbergen. Volgens het Brusselse parket zouden meer dan duizend Belgische belastingplichtigen betrokken zijn bij de fraudeconstructie die HSBC opzette. Tussen 2003 en vandaag gaat het om bedragen die kunnen oplopen tot meerdere miljarden dollars en het nadeel voor de Belgische staat wordt geschat op honderden miljoenen euro's. Daar moeten nog de sommen bijgeteld worden die mogelijk witgewassen werden en die Justitie nog in beslag zou kunnen nemen. De betrokken belastingplichtigen zijn zowel cliënten die de FOD Financiën niet op de hoogte stelden van hun buitenlandse vermogensbestanddelen als cliënten die fiscale regularisaties (EBA) en akkoorden met de fiscus ondertekenden. (Belga/JH)