Journalisten van MO*, De Tijd en Le Soir maken deel uit van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Meer dan 140 ICIJ-journalisten uit 45 landen doorploegden de gelekte gegevens van meer dan 100.000 cliënten van de bank. Daar zitten bekende namen bij uit de culturele, financiële en de sportsector. Opvallende namen zijn Michael Schumacher, Phil Collins en David Bowie, maar ook grote wapenhandelaars en namen die gelinkt zijn aan Al Qaeda.

Uit het onderzoek blijkt dat België met 3.002 "betrapte" klanten bij de 10 landen zit met de meeste klanten bij HSBC in Zwitserland. De dossiers leiden vooral naar Antwerpen, naar de diamantsector. Onder meer alle verdachten in de zaak rond Omega Diamonds staan op de lijst. Die zaak resulteerde in de grootste schikking met het Belgisch gerecht ooit: zo'n 106 miljoen euro.

Precieze cijfers

De Belgische cliënten waren samen goed voor 6,26 miljard dollar. Voorheen was nooit echt duidelijk over welk bedrag het precies ging. Dat wordt nu dus aan het licht gebracht, net als het totale bedrag dat er op de rekeningen stond bij bij HSBC Private Banking in Genève: Uit het lek blijkt het te gaan om 102 miljard dollar of zo'n 90 miljard euro.

De Belgische fiscus kreeg de gelekte bankgegevens al in 2010 van zijn Franse collega's. Ook in Frankrijk en Spanje kwamen er al lijsten aan het licht van geheime, Zwitsere rekeningen.

Bank hielp spaarders om anoniem te blijven

De Tijd onthulde in 2013 hoe Zwitserse bankiers actief hadden geholpen om de Europese spaarrichtlijn te omzeilen en anoniem te blijven. In de reeks artikelen die toen gepubliceerd werd, was er ook sprake van bedrijfsleiders en adellijke families die in Zwitserland rekeningen hadden geopend om zo uit het zicht van de Belgische fiscus te blijven.

BBI claimt 434,5 miljoen

Op zich is het niet illegaal om een rekening te hebben in Zwitserland. Dat is het wel wanneer er geen belastingen op worden betaald. Nu blijkt dat de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) in totaal 494 zaken heeft samengesteld. Volgens de BBI hebben de betrokken HSBC-cliënten zeker 632 miljoen euro inkomsten niet aangegeven. De BBI claimt daarvan 434,5 miljoen. (Belga/JH)

Journalisten van MO*, De Tijd en Le Soir maken deel uit van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Meer dan 140 ICIJ-journalisten uit 45 landen doorploegden de gelekte gegevens van meer dan 100.000 cliënten van de bank. Daar zitten bekende namen bij uit de culturele, financiële en de sportsector. Opvallende namen zijn Michael Schumacher, Phil Collins en David Bowie, maar ook grote wapenhandelaars en namen die gelinkt zijn aan Al Qaeda.Uit het onderzoek blijkt dat België met 3.002 "betrapte" klanten bij de 10 landen zit met de meeste klanten bij HSBC in Zwitserland. De dossiers leiden vooral naar Antwerpen, naar de diamantsector. Onder meer alle verdachten in de zaak rond Omega Diamonds staan op de lijst. Die zaak resulteerde in de grootste schikking met het Belgisch gerecht ooit: zo'n 106 miljoen euro.De Belgische cliënten waren samen goed voor 6,26 miljard dollar. Voorheen was nooit echt duidelijk over welk bedrag het precies ging. Dat wordt nu dus aan het licht gebracht, net als het totale bedrag dat er op de rekeningen stond bij bij HSBC Private Banking in Genève: Uit het lek blijkt het te gaan om 102 miljard dollar of zo'n 90 miljard euro. De Belgische fiscus kreeg de gelekte bankgegevens al in 2010 van zijn Franse collega's. Ook in Frankrijk en Spanje kwamen er al lijsten aan het licht van geheime, Zwitsere rekeningen.De Tijd onthulde in 2013 hoe Zwitserse bankiers actief hadden geholpen om de Europese spaarrichtlijn te omzeilen en anoniem te blijven. In de reeks artikelen die toen gepubliceerd werd, was er ook sprake van bedrijfsleiders en adellijke families die in Zwitserland rekeningen hadden geopend om zo uit het zicht van de Belgische fiscus te blijven.Op zich is het niet illegaal om een rekening te hebben in Zwitserland. Dat is het wel wanneer er geen belastingen op worden betaald. Nu blijkt dat de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) in totaal 494 zaken heeft samengesteld. Volgens de BBI hebben de betrokken HSBC-cliënten zeker 632 miljoen euro inkomsten niet aangegeven. De BBI claimt daarvan 434,5 miljoen. (Belga/JH)