De bank verwijst naar de ingrepen van de overheid, die weliswaar zuurstof hebben gegeven aan de verschillende economische actoren maar ook de overheidsfinanciën 'pijlsnel' doen verslechteren.

De primaire uitgaven zouden uitkomen op 59,1 miljard euro, of zo'n 9 miljard euro meer dan vorig jaar. De overheidsontvangsten zouden dalen door de verwachte economische krimp, met zo'n 27 miljard euro.

Ook de schuldgraad van ons land zou verslechteren tot 123 procent van het bbp, verwacht BNP Paribas Fortis. Maar door de lage rentevoet, en het herfinancieren van de schuld zouden de jaarlijkse rentelasten stabiel blijven op zo'n 9 miljard euro.

Voor 2021 verwacht de bank nog steeds een begrotingstekort van -6,9 procent van het bbp.

'De overheid speelt zijn rol als schokdemper maar uiteindelijk zal de rekening moeten worden betaald', klinkt het. Maar toch vindt dat BNP Paribas Fortis dat het Belgische begrotingsbeleid op dit moment te verdedigen valt. 'Het feit dat ook vrijwel alle andere Europese landen zich in dezelfde situatie bevinden maakt dat het monetaire beleid van de ECB én de begrotingsdiscipline van de Europese waakhond zich blijvend hieraan zullen moeten aanpassen. Zo slecht doet ons land het dus niet.'

De bank verwijst naar de ingrepen van de overheid, die weliswaar zuurstof hebben gegeven aan de verschillende economische actoren maar ook de overheidsfinanciën 'pijlsnel' doen verslechteren. De primaire uitgaven zouden uitkomen op 59,1 miljard euro, of zo'n 9 miljard euro meer dan vorig jaar. De overheidsontvangsten zouden dalen door de verwachte economische krimp, met zo'n 27 miljard euro. Ook de schuldgraad van ons land zou verslechteren tot 123 procent van het bbp, verwacht BNP Paribas Fortis. Maar door de lage rentevoet, en het herfinancieren van de schuld zouden de jaarlijkse rentelasten stabiel blijven op zo'n 9 miljard euro. Voor 2021 verwacht de bank nog steeds een begrotingstekort van -6,9 procent van het bbp. 'De overheid speelt zijn rol als schokdemper maar uiteindelijk zal de rekening moeten worden betaald', klinkt het. Maar toch vindt dat BNP Paribas Fortis dat het Belgische begrotingsbeleid op dit moment te verdedigen valt. 'Het feit dat ook vrijwel alle andere Europese landen zich in dezelfde situatie bevinden maakt dat het monetaire beleid van de ECB én de begrotingsdiscipline van de Europese waakhond zich blijvend hieraan zullen moeten aanpassen. Zo slecht doet ons land het dus niet.'