De Belgische staat zal zich burgerlijke partij stellen in het HSBC-dossier. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) de opdracht gegeven de nodige stappen daartoe te zetten.

De beslissing moet toelaten het onderzoek nog grondiger te laten verlopen en de "maximale transparantie" te bekomen, aldus Van Overtveldt.

De Zwitserse tak van de bank kwam een aantal weken geleden in opspraak toen onderzoeksjournalisten aan het licht brachten dat werknemers van de bank geholpen zouden hebben om belastingen te ontduiken.

Ook heel wat Belgen zouden met hulp van de bank geprobeerd hebben om hun geld uit het zicht van de fiscus te parkeren. Een topman van de bank liet eerder ook al verstaan dat ook in België klanten geronseld werden, hoewel de bank geen vergunning heeft in ons land.

Minister Van Overtveldt heeft nu de bevoegde belastingsinspectie gevraagd de nodige stappen te zetten in het kader van een burgerlijke partijstelling. Vanuit de oppositie was daar eerder ook al op aangedrongen. "Ik hecht veel belang aan fiscale transparantie. Om deze transparantie in dit dossier te bereiken, moeten we doortastend zijn", licht de minister de beslissing toe.

Hij merkt ook op dat de belastinginspectie al heel wat onderzoek in het dossier verrichtte. "Om hen toe te staan om dit onderzoek nog grondiger te laten verlopen, en om maximale transparantie te bekomen, zal ik de opdracht geven om over te gaan tot een burgerlijke partijstelling", aldus Van Overtveldt. (Belga/JH)

)

De Belgische staat zal zich burgerlijke partij stellen in het HSBC-dossier. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) de opdracht gegeven de nodige stappen daartoe te zetten. De beslissing moet toelaten het onderzoek nog grondiger te laten verlopen en de "maximale transparantie" te bekomen, aldus Van Overtveldt.De Zwitserse tak van de bank kwam een aantal weken geleden in opspraak toen onderzoeksjournalisten aan het licht brachten dat werknemers van de bank geholpen zouden hebben om belastingen te ontduiken.Ook heel wat Belgen zouden met hulp van de bank geprobeerd hebben om hun geld uit het zicht van de fiscus te parkeren. Een topman van de bank liet eerder ook al verstaan dat ook in België klanten geronseld werden, hoewel de bank geen vergunning heeft in ons land.Minister Van Overtveldt heeft nu de bevoegde belastingsinspectie gevraagd de nodige stappen te zetten in het kader van een burgerlijke partijstelling. Vanuit de oppositie was daar eerder ook al op aangedrongen. "Ik hecht veel belang aan fiscale transparantie. Om deze transparantie in dit dossier te bereiken, moeten we doortastend zijn", licht de minister de beslissing toe. Hij merkt ook op dat de belastinginspectie al heel wat onderzoek in het dossier verrichtte. "Om hen toe te staan om dit onderzoek nog grondiger te laten verlopen, en om maximale transparantie te bekomen, zal ik de opdracht geven om over te gaan tot een burgerlijke partijstelling", aldus Van Overtveldt. (Belga/JH))