Dat bericht de krant De Standaard dinsdag op basis van rapporten van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en de werkgeverskoepel Verso.

De krant schrijft dat de komende jaren 60.000 mensen gezocht worden voor de uitbreiding van de sector. Daarnaast moet er ook nog eens vervanging worden gezocht voor de 60.000 mensen die met pensioen gaan.

In de gezondheidszorg, de bejaarden- en gehandicaptenzorg, de kinderopvang en het het sociaal-cultureel werk gaat de vergrijzing de komende jaren hard toeslaan.

De sector gold lange tijd als een jonge sector, maar het grootste pak werknemers zit intussen in de leeftijdsgroepen 45-49 en 50-54 jaar.

Verso schat dat tussen 2010 en 2014 zo'n 67.500 witte arbeidskrachten met pensioen gaan of vervroegd uittreden.

120.000 nieuwe krachten vinden in vier jaar zal geen sinecure worden. De krant merkt op dat er nu al tekorten zijn.

Minister Vandeurzen werkt intussen aan een actieplan om meer jongeren aan te trekken via imagocampagnes en onderwijsmaatregelen en via specifieke acties naar ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen zoals de allochtonen.

Dat bericht de krant De Standaard dinsdag op basis van rapporten van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en de werkgeverskoepel Verso. De krant schrijft dat de komende jaren 60.000 mensen gezocht worden voor de uitbreiding van de sector. Daarnaast moet er ook nog eens vervanging worden gezocht voor de 60.000 mensen die met pensioen gaan. In de gezondheidszorg, de bejaarden- en gehandicaptenzorg, de kinderopvang en het het sociaal-cultureel werk gaat de vergrijzing de komende jaren hard toeslaan. De sector gold lange tijd als een jonge sector, maar het grootste pak werknemers zit intussen in de leeftijdsgroepen 45-49 en 50-54 jaar. Verso schat dat tussen 2010 en 2014 zo'n 67.500 witte arbeidskrachten met pensioen gaan of vervroegd uittreden. 120.000 nieuwe krachten vinden in vier jaar zal geen sinecure worden. De krant merkt op dat er nu al tekorten zijn. Minister Vandeurzen werkt intussen aan een actieplan om meer jongeren aan te trekken via imagocampagnes en onderwijsmaatregelen en via specifieke acties naar ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen zoals de allochtonen.