Het pensioenakkoord dat de Vivaldi-regering heeft bereikt, oogst weinig applaus, ook niet bij de werkgeversorganisaties. Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil de finale teksten afwachten, maar 'vreest dat er nog veel werk zal moeten verzet worden om tot een volwaardige hervorming te komen die de betaalbaarheid van onze pensioenen garandeert'.

Lees verder onder de video (reportage Kanaal Z)

Het VBO leest in het akkoord niet de nodige 'fundamentele hervorming'. De organisatie spreekt daarom van een 'mager resultaat, gelet op de gigantische uitdagingen waarvoor het stelsel staat'. Het VBO wil dat de regering na de zomer 'een serieuze poging doet om de werkgelegenheidsgraad naar 80 procent te stuwen.' 'We moeten nu dringend de stam van de pensioenboom (tewerkstelling) versterken alvorens we de takken van boom (pensioencorrecties) uitbreiden. Anders valt het systeem omver', zegt Timmermans.

Voka

Volgens het Vlaamse Voka is het akkoord 'de naam pensioenhervorming niet waard' en 'een slag in het water'. De organisatie spreekt van een 'pensioenvervorming' in plaats van een pensioenhervorming.

'Deze hervorming is bijzonder licht en is geen antwoord op de vergrijzing die ons in de komende decennia te wachten staat', zegt gedelegeerd bestuurde Hans Maertens. 'De gevolgen op de pensioenuitkeringen en de zorg zullen gigantisch zijn. Deze hervorming is daar allesbehalve een antwoord op. De regering rekent ook op een verhoogde werkzaamheidsgraad maar ook de recente arbeidsdeal zal daartoe niet toe bijdragen', aldus nog Maertens.

Unizo

Voor ondenemersorganisatie Unizo gaan een aantal elementen uit het akkoord, zoals de voorwaarden voor een minimumpensioen en de pensioenbonus, 'in de goede richting'. Tegelijk gaat het akkoord voor Unizo 'lang niet ver genoeg'. 'Er moet dus nog deze legislatuur een allesomvattende hervorming van de drie pensioenstelsels komen om een meer doortastend antwoord te bieden op de vergrijzingsgolf', zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. 'Nu deze horde genomen is, wacht het echte werk', dixit Van Assche.

Het pensioenakkoord dat de Vivaldi-regering heeft bereikt, oogst weinig applaus, ook niet bij de werkgeversorganisaties. Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil de finale teksten afwachten, maar 'vreest dat er nog veel werk zal moeten verzet worden om tot een volwaardige hervorming te komen die de betaalbaarheid van onze pensioenen garandeert'. Lees verder onder de video (reportage Kanaal Z)Het VBO leest in het akkoord niet de nodige 'fundamentele hervorming'. De organisatie spreekt daarom van een 'mager resultaat, gelet op de gigantische uitdagingen waarvoor het stelsel staat'. Het VBO wil dat de regering na de zomer 'een serieuze poging doet om de werkgelegenheidsgraad naar 80 procent te stuwen.' 'We moeten nu dringend de stam van de pensioenboom (tewerkstelling) versterken alvorens we de takken van boom (pensioencorrecties) uitbreiden. Anders valt het systeem omver', zegt Timmermans.Volgens het Vlaamse Voka is het akkoord 'de naam pensioenhervorming niet waard' en 'een slag in het water'. De organisatie spreekt van een 'pensioenvervorming' in plaats van een pensioenhervorming. 'Deze hervorming is bijzonder licht en is geen antwoord op de vergrijzing die ons in de komende decennia te wachten staat', zegt gedelegeerd bestuurde Hans Maertens. 'De gevolgen op de pensioenuitkeringen en de zorg zullen gigantisch zijn. Deze hervorming is daar allesbehalve een antwoord op. De regering rekent ook op een verhoogde werkzaamheidsgraad maar ook de recente arbeidsdeal zal daartoe niet toe bijdragen', aldus nog Maertens. Voor ondenemersorganisatie Unizo gaan een aantal elementen uit het akkoord, zoals de voorwaarden voor een minimumpensioen en de pensioenbonus, 'in de goede richting'. Tegelijk gaat het akkoord voor Unizo 'lang niet ver genoeg'. 'Er moet dus nog deze legislatuur een allesomvattende hervorming van de drie pensioenstelsels komen om een meer doortastend antwoord te bieden op de vergrijzingsgolf', zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. 'Nu deze horde genomen is, wacht het echte werk', dixit Van Assche.