Volgens Voka heeft de vorige federale regering ons land in de goede richting gezet, maar is het werk nog niet af. 'In een land dat ondanks de tweede hoogste belastingdruk en derde hoogste overheidsuitgaven van Europa niet verder komt dat een zeventiende positie qua geleverde kwaliteit, is er maar één mogelijke remedie: hervormen', zei Voka-voorzitter Wouter De Geest maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de werkgeversorganisatie. Volgens De Geest moet de 'grove borstel door het hele systeem'.

De voorzitter formuleerde maandagavond alvast enkele suggesties. Volgens hem moet het verouderd arbeidsrecht op de schop, waarbij het onderscheid tussen arbeiders, bedienden, zelfstandigen en ambtenaren verdwijnt. 'Installeer een nieuw statuut dat tegemoetkomt aan de vraag naar meer flexibiliteit en autonomie van zowel werkgevers als werknemers. En zorg op die manier voor nieuwe zekerheid', klonk het. Voka toont zich alvast bereid om de dialoog met de sociale partners op te starten.

Meer bevoegdheden voor de gewesten

Ook de staatsstructuur zelf moet volgens de werkgeversorganisatie onder handen worden genomen. 'Met versnipperde bevoegdheden en inefficiënte besluitvormingsprocessen is er duidelijk iets mis in de machinekamer van België', aldus de voorzitter. Volgens De Geest rijpen in dat verband ook de geesten in het zuiden van het land.

Voka wil dat de gewesten de hefbomen in handen krijgen voor het arbeidsmarktbeleid en de gezondheidszorg. De werkgeversfederatie vreest dat federale maatregelen - zoals hogere minimumlonen of het terugschroeven van de hervormingen in de vennootschapsbelasting - de Vlaamse ambitie voor meer tewerkstelling en meer loon naar werken zullen ondermijnen. 'In de domeinen van het arbeidsmarktbeleid en de gezondheidszorg zijn de uitdagingen van de gewesten net zo verschillend als de bevoegdheden versnipperd zijn. Sluit u niet op in uw verlammende grendelsystemen, maar wees creatief', aldus De Geest. 'Niet om de solidariteit te ondermijnen, wel om ze veilig te stellen en te vermijden dat solidariteit liefdadigheid wordt', voegde hij toe.

'Bruggen bouwen'

Zeven maanden na de recentste verkiezingen in mei 2019 is er van een federale regering nog geen spoor. Voka had de alarmbel nog niet geluid over het tempo van de onderhandelingen, maar doet dat nu wel. De werkgeversfederatie vindt het belangrijk dat politici hun tijd nemen voor een sterk regeerakkoord, maar ziet dat de voorbije maanden vooral misbruikt werden voor politieke spelletjes. 'Nu is het tijd om de politieke stratego te stoppen en bruggen te bouwen', luidt de oproep van de Voka-voorzitter aan de politici. De bedrijven zijn volgens hem bereid om inspanningen te leveren om de achterstand met voorbeeldlanden in het noorden van Europa in te lopen. 'Maar we vragen aan de beleidsmakers dat u zorgt voor een piste zonder obstakels, voor een fast track'

Volgens Voka heeft de vorige federale regering ons land in de goede richting gezet, maar is het werk nog niet af. 'In een land dat ondanks de tweede hoogste belastingdruk en derde hoogste overheidsuitgaven van Europa niet verder komt dat een zeventiende positie qua geleverde kwaliteit, is er maar één mogelijke remedie: hervormen', zei Voka-voorzitter Wouter De Geest maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de werkgeversorganisatie. Volgens De Geest moet de 'grove borstel door het hele systeem'.De voorzitter formuleerde maandagavond alvast enkele suggesties. Volgens hem moet het verouderd arbeidsrecht op de schop, waarbij het onderscheid tussen arbeiders, bedienden, zelfstandigen en ambtenaren verdwijnt. 'Installeer een nieuw statuut dat tegemoetkomt aan de vraag naar meer flexibiliteit en autonomie van zowel werkgevers als werknemers. En zorg op die manier voor nieuwe zekerheid', klonk het. Voka toont zich alvast bereid om de dialoog met de sociale partners op te starten.Meer bevoegdheden voor de gewestenOok de staatsstructuur zelf moet volgens de werkgeversorganisatie onder handen worden genomen. 'Met versnipperde bevoegdheden en inefficiënte besluitvormingsprocessen is er duidelijk iets mis in de machinekamer van België', aldus de voorzitter. Volgens De Geest rijpen in dat verband ook de geesten in het zuiden van het land.Voka wil dat de gewesten de hefbomen in handen krijgen voor het arbeidsmarktbeleid en de gezondheidszorg. De werkgeversfederatie vreest dat federale maatregelen - zoals hogere minimumlonen of het terugschroeven van de hervormingen in de vennootschapsbelasting - de Vlaamse ambitie voor meer tewerkstelling en meer loon naar werken zullen ondermijnen. 'In de domeinen van het arbeidsmarktbeleid en de gezondheidszorg zijn de uitdagingen van de gewesten net zo verschillend als de bevoegdheden versnipperd zijn. Sluit u niet op in uw verlammende grendelsystemen, maar wees creatief', aldus De Geest. 'Niet om de solidariteit te ondermijnen, wel om ze veilig te stellen en te vermijden dat solidariteit liefdadigheid wordt', voegde hij toe.'Bruggen bouwen'Zeven maanden na de recentste verkiezingen in mei 2019 is er van een federale regering nog geen spoor. Voka had de alarmbel nog niet geluid over het tempo van de onderhandelingen, maar doet dat nu wel. De werkgeversfederatie vindt het belangrijk dat politici hun tijd nemen voor een sterk regeerakkoord, maar ziet dat de voorbije maanden vooral misbruikt werden voor politieke spelletjes. 'Nu is het tijd om de politieke stratego te stoppen en bruggen te bouwen', luidt de oproep van de Voka-voorzitter aan de politici. De bedrijven zijn volgens hem bereid om inspanningen te leveren om de achterstand met voorbeeldlanden in het noorden van Europa in te lopen. 'Maar we vragen aan de beleidsmakers dat u zorgt voor een piste zonder obstakels, voor een fast track'