Vlaamse regering moet op zoek naar 560 miljoen euro

© Belga

Vandaag trekt Vlaams minister-president Geert Bourgeois de begrotingsgesprekken op gang. De Vlaamse regering moet 560 miljoen euro vinden om het begrotingstekort weg te werken.

De begrotingsgesprekken starten in mineur nadat Bourgeois eergisteren te horen kreeg dat de Vlaamse regering op zoek moet naar 200 miljoen euro extra. Het is de federale regering die Bourgeois en zijn team een financiële dreun uitdeelde. Die heeft namelijk beslist dat een deel van de afrekening van 2018 verschuift naar 2017. Daardoor moet de Vlaamse regering nu op zoek naar 560 miljoen euro wil ze het gat in de begroting dichten. Dat vernam De Tijd. Een doelstelling waar Bourgeois naar eigen niet van wil wijken. “Het wordt een moeilijke oefening”, liet de minister-president gisteren voor aanvang van het openingscollege economie in Hasselt weten.

Begroting in evenwicht

De minister-president wil een begroting in evenwicht zodat de Vlaamse regering de komende drie jaar 1,5 miljard euro kan investeren in scholen, welzijn en onderzoek en ontwikkeling. Volgend jaar moet er al een kleine 500 miljoen euro vrijkomen. Die doelstelling ligt in lijn met de belofte die de Vlaamse regering bij haar aantreden heeft gemaakt: de ene helft van de regeerperiode besparen om in de tweede helft te investeren. Maar dat lijkt nu geen gemakkelijke opdracht te worden.

In zijn zoektocht naar 560 miljoen euro kijkt Bourgeois net in de richting van de departementen waarin hij volgend jaar wil investeren. “Zij kunnen het meeste investeren, zij moeten dus ook kijken waar ze kunnen besparen”, klinkt het in regeringskringen.

Ook niet onbelangrijk: De vlaamse regering houdt bij deze begroting geen rekening met de Antwerpse Oosterweelverbinding die van Europa verplicht in de begroting moeten worden ingeschreven. Volgens een regeringsbron bedraagt de totale inspanning, inclusief gepland nieuw beleid en besparingen, zo’n 500 miljoen euro.

De regering-Bourgeois heeft de afgelopen jaren al 2 miljard euro kunnen besparen door onder meer de woonbonus te hervormen en het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs op te trekken.

Waalse begroting

Ook de Waalse regering is vandaag begonnen aan de begrotingsgesprekken. Het is de bedoeling dat de gesprekken tot de finish doorgaan. Zondag zouden de ministers moeten landen.

De begrotingsonderhandelingen beloven ook bij onze zuiderburen niet van een leien dakje te zullen lopen. Het voorspelde tekort is 200 miljoen euro, maar wegens de inflatie en haar impact op de uitgaven, de federale taxshift en het kostenplaatje van de ziekenhuisinfrastructuur kan dit oplopen.

Woensdag nog schreef de krant l’Echo dat het tekort rond de 640 miljoen euro zou bedragen, maar minister van Begroting Christophe Lacroix wilde dat ‘s middags in het parlement bevestigen noch ontkennen.

Lacroix zei wel dat de impact van de federale taxshift op de inkomsten van 2017 100 miljoen euro zou moeten bedragen, terwijl de federale dotatie voor de ziekenhuizen negatief zal uitdraaien. Hoe dan ook zullen de inspanningen die moeten worden geleverd niet gepaard gaan met een belastingverhoging, benadrukte Lacroix.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content