Vlaanderen moet op zoek naar 200 miljoen euro extra

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

Door een beslissing van de federale regering moet de Vlaamse regering het volgend jaar met 200 miljoen euro minder doen.

De Vlaamse regering krijgt volgend jaar bijna 200 miljoen euro minder doorgestort van de federale overheid dan verwacht. Dat komt omdat de federale regering een deel van de afrekening van 2018 verschuift naar 2017. Dat schrijft De Tijd. Dat terwijl de regering-Bourgeois volgend jaar mikt op een begroting in evenwicht. De Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) spreekt van “een koude douche.” De verschuiving betekent wel dat de Vlaamse regering in 2018 minder gaat verliezen dan verwacht.

Resem tegenvallers

De beslissing van de federale regering komt bovenop een hele resem andere tegenvallers. Zo kijkt de Vlaamse regering ook aan tegen tegenvallende inkomsten. Dat heeft deels te maken met de tegenvallende economische groei. In plaats van een groei van 1,5 procent voorspelt het Planbureau slechts een groei van 1,2 procent voor volgend jaar. Dat vertaalt zich naar 120 miljoen euro minder opbrengsten. Daarenboven zitten ook de besparingen niet op schema.

Dat is een serieuze streep door de rekening van een regering dat in de tweede helft van de regeerperiode net wou gaan investeren. In een eerder interview met de krant uitte Bourgeois al zijn ongenoegen over de huidige situatie. “We gaan geen geld uitgeven zolang een aantal besparingen niet gerealiseerd is”, klonk het toen.

“200 miljoen is een hele patat”, zei Bourgeois dinsdag voor aanvang van het openingscollege economie in Hasselt.

“Het wordt een moeilijke oefening”, erkent de minister-president. Vlaanderen blijft wel streven naar een begroting in evenwicht volgend jaar, zonder rekening te houden met de kosten voor de bouw van Oosterweel. Volgens een regeringsbron bedraagt de totale inspanning, inclusief gepland nieuw beleid en besparingen, zo’n 500 miljoen euro.

Sleutelen aan dienstencheques

De Vlaamse regering zou onder meer kunnen sleutelen aan de dienstencheques die sinds de zesde staatshervorming een bevoegdheid zijn van de regio’s. “We dachten dat het plafond was bereikt, maar de kosten blijven nog stijgen”, aldus Bourgeois. Hij en zijn team zouden ofwel de prijs kunnen verhogen, de fiscale aftrek beperken of het aantal beschikbare dienstencheques verminderen.

De regering-Bourgeois heeft de afgelopen jaren al 2 miljard euro kunnen besparen door onder meer de woonbonus te hervormen en het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs op te trekken.

Maadag geeft Bourgeois zijn Septemberverklaring. Vraag is of hij nu een begroting in evenwicht gaat kunnen voorstellen nu de regering plots op zoek moet naar 200 miljoen euro. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content