Veilig op weg dankzij LED met sensoren

© istock

Nu wereldwijd steeds meer mensen in steden gaan wonen, komen thema’s als mobiliteit en veiligheid in steden steeds meer op de voorgrond te staan. Intelligente verlichting kan hier een sterke rol in spelen, en vergroot tegelijk ook de aantrekkingskracht van de stad.

50% van de wereldbevolking woont in steden, en tegen 2050 zal dit 70% zijn. Stadsbesturen moeten dus tijdig maatregelen nemen voor de leefbaarheid in hun stad. LED-technologie is niet enkel een duurzame en efficiënte vorm van verlichting, de hoge lichtkwaliteit verbetert het veiligheidsgevoel van de inwoners aanzienlijk. In wijken, maar ook parken, fietspaden enzovoort waar het ‘s nachts niet druk is, kan het licht uitgeschakeld worden, maar dat blijkt vaak een enorme impact te hebben op de veiligheid. Met LED kan het licht gedimd worden tot 10% van het normale niveau, nog steeds een aanzienlijke besparing, die ervoor zorgt dat de plek in kwestie niet helemaal duister is. Komt er dan een voetganger of fietser voorbij, dan pikken de sensoren dit op en voeren het lichtniveau op tot 100% op de plaatsen waar zij passeren.

Deze techniek kan ook op andere plaatsen worden toegepast, in parkeergarages bijvoorbeeld. Veel exploitanten laten de verlichting permanent branden of laten het licht in de hele ruimte aan gaan wanneer er iemand binnenkomt. Of ze gebruiken minimale verlichting die weinig doet voor het gevoel van veiligheid. Een intelligent verlichtingssysteem kan echter enkel de lampen in de omgeving ontsteken en dimt de lampen op grotere afstand. De energie wordt dus veel efficiënter benut en de gebruikers zijn meer op hun gemak.

Op volle sterkte in geval van nood

Ook op andere domeinen kan deze vorm van verlichting een goede bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in de stad. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het lichtniveau ‘s nachts aan te passen afhankelijk van de verwachte verkeersdrukte. De wijken in het centrum waar de uitgaansbuurten zijn kunnen dan meer verlicht worden, of bijvoorbeeld aan 60 of 70%, terwijl de buitenwijken met minder licht kunnen volstaan. Is er een noodgeval of zijn er bijzondere evenementen, dan kunnen de steden of hun diensten het licht op elk moment zelf naar vol vermogen overschakelen.

Bovendien is LED-licht erg flexibel en dynamisch. Zo kan men tijdens festivals of andere gebeurtenissen de openbare verlichting precies aansturen en exact de juiste sfeer scheppen door het licht min of meer te dimmen. Voor gebouwen kan LED speciale effecten opwekken om zo het imago van de stad en zijn architectuur te beschermen. Zo draagt het niet enkel bij tot de veiligheid, maar maakt het inwoners nog trotser op hun stad.

Barbara Vandenbussche

Partner Content