De hoofdonderhandelaar van het Griekse team, een vertrouweling van minister van Financiën Gianis Varoufakis, wordt vervangen door een oudgediende van de vorige regering. Die zou meer vertrouwen hebben bij de experts van de schuldeisers.

Varoufakis zelf zou niet langer de coördinatie hebben over de politieke onderhandelingsgroep. Die taak zou voortaan aan plaatsvervangend buitenlandminister Euklides Tsakalotos worden overgelaten.

Het manouevre van de regering-Tsipras volgt op de geruchten van afgelopen weekend, toen de Griekse pers melding maakte van een mogelijke vervanger voor Varoufakis.

De Griekse minister van Financiën zou slecht voorbereid deelgenomen hebben aan Europese bijeenkomsten, en daardoor geloofwaardigheid missen. Zo luidt de krtiek.

Hoewel de Griekse premier Alexis Tsipras zijn minister van Financiën op een zijspoor zet, behoudt de premier het vertrouwen in Varoufakis. "Varoufakis is nu 'de schietschijf van de internationale pers', maar blijft 'aan een duurzame oplossing' werken," luidt het maandag in Athene.

De druk op de Griekse ketel neemt toe, nadat de Griekse regering afgelopen weekend verzocht werd dringend de onderhandelingen op kruissnelheid te brengen. Wat het oordeel van de andere landen van de eurozone betreft, is het klaar en duidelijk: kondigen de Grieken geen hervormingsplannen aan, dan moeten ze niet rekenen op financiële steun. (Belga/BO)

De hoofdonderhandelaar van het Griekse team, een vertrouweling van minister van Financiën Gianis Varoufakis, wordt vervangen door een oudgediende van de vorige regering. Die zou meer vertrouwen hebben bij de experts van de schuldeisers. Varoufakis zelf zou niet langer de coördinatie hebben over de politieke onderhandelingsgroep. Die taak zou voortaan aan plaatsvervangend buitenlandminister Euklides Tsakalotos worden overgelaten. Het manouevre van de regering-Tsipras volgt op de geruchten van afgelopen weekend, toen de Griekse pers melding maakte van een mogelijke vervanger voor Varoufakis. De Griekse minister van Financiën zou slecht voorbereid deelgenomen hebben aan Europese bijeenkomsten, en daardoor geloofwaardigheid missen. Zo luidt de krtiek.Hoewel de Griekse premier Alexis Tsipras zijn minister van Financiën op een zijspoor zet, behoudt de premier het vertrouwen in Varoufakis. "Varoufakis is nu 'de schietschijf van de internationale pers', maar blijft 'aan een duurzame oplossing' werken," luidt het maandag in Athene.De druk op de Griekse ketel neemt toe, nadat de Griekse regering afgelopen weekend verzocht werd dringend de onderhandelingen op kruissnelheid te brengen. Wat het oordeel van de andere landen van de eurozone betreft, is het klaar en duidelijk: kondigen de Grieken geen hervormingsplannen aan, dan moeten ze niet rekenen op financiële steun. (Belga/BO)