Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) wil de accijnzen op diesel en benzine aan de pomp verlagen. Bij de begrotingsopmaak, waar de regering van lopende zaken normaal gezien nu donderdag mee start, zal hij een zogenaamd omgekeerd cliquetsysteem voorstellen. Vanhengel zegt dat dinsdag in De Standaard.

De omgekeerde cliquet houdt in dat de accijnzen vanaf een bepaald prijsniveau lichtjes dalen bij elke nieuwe prijsstijging doordat de meerontvangsten aan btw voor de staat, al dan niet gedeeltelijk, gecompenseerd worden door een daling van de bijzondere accijnzen. Het systeem zou gelden vanaf een dieselprijs van 1,47 euro en een benzineprijs van 1,61 euro.

Het omgekeerd cliquetsysteem werd in het leven geroepen in de programmawet van 2004 en was in 2007 en 2008 van kracht, maar verdween in 2009 uit de wet. Vorige week braken Open VLD-senator Rik Daems en MR-Kamerlid Denis Ducarme al een lans voor een herinvoering ervan.

Diesel aan de pomp kost vanaf dinsdag maximum 1,443 euro per liter, voor benzine betaal je maximaal 1,591 euro per liter. De prijsstijging is het gevolg van de stijging van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten.

Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) wil de accijnzen op diesel en benzine aan de pomp verlagen. Bij de begrotingsopmaak, waar de regering van lopende zaken normaal gezien nu donderdag mee start, zal hij een zogenaamd omgekeerd cliquetsysteem voorstellen. Vanhengel zegt dat dinsdag in De Standaard. De omgekeerde cliquet houdt in dat de accijnzen vanaf een bepaald prijsniveau lichtjes dalen bij elke nieuwe prijsstijging doordat de meerontvangsten aan btw voor de staat, al dan niet gedeeltelijk, gecompenseerd worden door een daling van de bijzondere accijnzen. Het systeem zou gelden vanaf een dieselprijs van 1,47 euro en een benzineprijs van 1,61 euro. Het omgekeerd cliquetsysteem werd in het leven geroepen in de programmawet van 2004 en was in 2007 en 2008 van kracht, maar verdween in 2009 uit de wet. Vorige week braken Open VLD-senator Rik Daems en MR-Kamerlid Denis Ducarme al een lans voor een herinvoering ervan. Diesel aan de pomp kost vanaf dinsdag maximum 1,443 euro per liter, voor benzine betaal je maximaal 1,591 euro per liter. De prijsstijging is het gevolg van de stijging van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten.