Steven Vanackere zal donderdag voor het parlement 'de transparantie verschaffen die men mij vraagt'. Dat zei de minister van Financiën woensdag over het ACW-dossier voor aanvang van het kernkabinet.

De christelijke arbeidersbeweging ACW zou een geheime deal met de bank Belfius hebben gesloten. Die draait rond de verkoop van de winstbewijzen van de christelijke arbeidersbeweging bij staatsbank Belfius.

De deal zou erin bestaan dat Belfius de winstbewijzen voor 110 miljoen euro zou afkopen, terwijl het ACW een deel daarvan via een eeuwigdurende lening zou teruglenen aan Belfius.

Oorspronkelijk zou Belfius op die lening een rente van 7,75 procent betalen. Volgens de officiële communicatie werd dat cijfer later teruggeschroefd tot 6,25 procent, maar volgens mediaberichten is er sprake van een commerciële afspraak waardoor het ACW bovenop de 6,25 procent rente toch nog 1,5 procent procentpunt extra kan krijgen indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Minister van Financiën Steven Vanackere liet dinsdag weten niet op de hoogte te zijn geweest van de details rond de deal.

De Franstalige liberale MR-partij maakte eerder deze week bekend de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie te willen vragen om het kluwen rond ACW te ontwarren. De Vlaamse liberale partij Open Vld wil zich daarbij aansluiten als de minister niet antwoordt op de gestelde vragen. De PS houdt zich afzijdig

Vanackere verzekerde woensdagochtend uiteindelijk de nodige transparantie over het ACW-dossier te zullen verschaffen voor het parlement. (Belga/BO)

Steven Vanackere zal donderdag voor het parlement 'de transparantie verschaffen die men mij vraagt'. Dat zei de minister van Financiën woensdag over het ACW-dossier voor aanvang van het kernkabinet. De christelijke arbeidersbeweging ACW zou een geheime deal met de bank Belfius hebben gesloten. Die draait rond de verkoop van de winstbewijzen van de christelijke arbeidersbeweging bij staatsbank Belfius. De deal zou erin bestaan dat Belfius de winstbewijzen voor 110 miljoen euro zou afkopen, terwijl het ACW een deel daarvan via een eeuwigdurende lening zou teruglenen aan Belfius. Oorspronkelijk zou Belfius op die lening een rente van 7,75 procent betalen. Volgens de officiële communicatie werd dat cijfer later teruggeschroefd tot 6,25 procent, maar volgens mediaberichten is er sprake van een commerciële afspraak waardoor het ACW bovenop de 6,25 procent rente toch nog 1,5 procent procentpunt extra kan krijgen indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Minister van Financiën Steven Vanackere liet dinsdag weten niet op de hoogte te zijn geweest van de details rond de deal. De Franstalige liberale MR-partij maakte eerder deze week bekend de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie te willen vragen om het kluwen rond ACW te ontwarren. De Vlaamse liberale partij Open Vld wil zich daarbij aansluiten als de minister niet antwoordt op de gestelde vragen. De PS houdt zich afzijdig Vanackere verzekerde woensdagochtend uiteindelijk de nodige transparantie over het ACW-dossier te zullen verschaffen voor het parlement. (Belga/BO)