De uitbouw van een voldragen en crisisbestendige economische en monetaire unie zal "onvermijdelijk stap voor stap" gebeuren, maar "de stappen zullen blijven volgen". Zo heeft Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in het Europees Parlement de teleurstelling over het uitblijven van een begroting, obligaties of een ministerie van Financiën voor de eurozone gepareerd.

Van Rompuy presenteerde in juni vier grote bouwstenen om de fundamenten van de eurozone te versterken en de Europese eenheidsmunt beter te beschermen tegen financiële crisissen. De Europese regeringsleiders legden vorige week in Brussel echter enkel de bancaire bouwsteen, de zogenaamde bankenunie. Verdere budgettaire, economische of democratische plannen werden grotendeels in de koelkast gestopt of doodgezwegen.

"Er zijn begrijpelijke klachten dat de Europese Unie te traag vordert, en dat sommige lidstaten te lang aarzelden om hun economie te hervormen. Maar we houden vol, en we zullen slagen. Ik heb steeds de lange termijn in gedachten, wetende dat gradualisme de gouden regel van de Unie is", zo verdedigde Van Rompuy de idee van rustige vastheid op Europees niveau.

'Zeer gevoelige punten van nationale soevereniteit en solidariteit'

Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso wezen erop dat verdere stappen in de uitbouw van de eurozone zeer gevoelige punten van nationale soevereniteit en solidariteit raken. Barroso lanceerde dan ook een oproep aan de pro-Europeanen om "hun comfortzone in het Europees Parlement te verlaten" en de kiezers op het thuisfront uit te leggen wat er op het spel staat. De campagne voor de Europese verkiezingen van 2014 biedt daartoe een uitgelezen moment, aldus Barroso. (Belga/SD)


De uitbouw van een voldragen en crisisbestendige economische en monetaire unie zal "onvermijdelijk stap voor stap" gebeuren, maar "de stappen zullen blijven volgen". Zo heeft Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in het Europees Parlement de teleurstelling over het uitblijven van een begroting, obligaties of een ministerie van Financiën voor de eurozone gepareerd. Van Rompuy presenteerde in juni vier grote bouwstenen om de fundamenten van de eurozone te versterken en de Europese eenheidsmunt beter te beschermen tegen financiële crisissen. De Europese regeringsleiders legden vorige week in Brussel echter enkel de bancaire bouwsteen, de zogenaamde bankenunie. Verdere budgettaire, economische of democratische plannen werden grotendeels in de koelkast gestopt of doodgezwegen. "Er zijn begrijpelijke klachten dat de Europese Unie te traag vordert, en dat sommige lidstaten te lang aarzelden om hun economie te hervormen. Maar we houden vol, en we zullen slagen. Ik heb steeds de lange termijn in gedachten, wetende dat gradualisme de gouden regel van de Unie is", zo verdedigde Van Rompuy de idee van rustige vastheid op Europees niveau. 'Zeer gevoelige punten van nationale soevereniteit en solidariteit'Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso wezen erop dat verdere stappen in de uitbouw van de eurozone zeer gevoelige punten van nationale soevereniteit en solidariteit raken. Barroso lanceerde dan ook een oproep aan de pro-Europeanen om "hun comfortzone in het Europees Parlement te verlaten" en de kiezers op het thuisfront uit te leggen wat er op het spel staat. De campagne voor de Europese verkiezingen van 2014 biedt daartoe een uitgelezen moment, aldus Barroso. (Belga/SD)