Vakbonden hopen dat regering loonwet aanpast

Alexander De Croo, Kris Peeters en Charles Michel © belga

De vakbonden willen dat de regering de loonwet aanpast, zodat vrije onderhandelingen mogelijk zijn en er meer dan 0,8 procent loonopslag mogelijk is. Dat blijkt uit een ontmoeting met premier Charles Michel.

Het tweejaarlijks loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers zit op een dood spoor. Na amper enkele dagen onderhandelingen bleek een akkoord half januari onmogelijk. De vakbonden vinden een loonsverhoging van 0,8 procent bovenop de index voor de komende twee jaar onvoldoende. De werkgevers zijn het daar niet mee eens en verwijzen naar de huidige loonwet.

De berekeningen volgens de loonwet resulteerden deze keer in maximale marge waarmee de lonen mogen stijgen van 0,8 procent. De vakbonden kondigden voor 13 februari een nationale staking aan.

Loonnorm

Na het afspringen van het overleg riep de regering de sociale partners op het overleg voort te zetten. Dinsdagochtend werden de vakbonden ontvangen door Michel, minister van Werk Kris Peeters en minister van Sociale Zaken Maggie De Block. De vakbonden hopen dat de regering de loonwet zal aanpassen. ‘Een loonnorm van 0,8 procent is onvoldoende. De regering moet de wet aanpassen. Desnoods via het parlement. Dat is een gerechtvaardigde eis’, aldus Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond, bij aanvang van de ontmoeting. Of het overleg nog een kans van slagen heeft, hangt af van de mogelijkheden die de regering en de werkgevers bieden, aldus nog Coppens. Een akkoord is op dit moment niet vanzelfsprekend, want tussen de standpunten van bonden en werkgevers gaapt alvast nog een ‘grand canyon’, stelt Coppens. Ook ACV-voorzitter Marc Leemans hoopte voor de start van het onderhoud van de regering te horen dat die de loonwet zal aanpassen. De huidige loonwet maakt immers ‘vrije onderhandelingen onmogelijk’, dixit Leemans, die evenwel ‘weinig hoop’ koestert.

Lopende zaken

Minister Peeters hoopt op zijn beurt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, ook de vakbonden. Een aanpassing van de wet ligt evenwel niet op tafel. ‘Dat ligt niet op tafel. In lopende zaken zou dit ook niet lukken’, aldus nog Peeters. De vakbonden vinden dat de regering dan maar via het parlement de wet moet aanpassen. ‘Als de regering een wet kan maken, kan ze die ook wijzigen. Ze moet maar een meerderheid zoeken’, verduidelijkte ACV-voorzitter Leemans na afloop van het gesprek. Dat vindt ook Miranda Ulens, algemeen secretaris van de socialistische vakbond: ‘Er is een parlement die wel de wet kan veranderen’.

‘Staking problematisch’

Minister Peeters hoopt dat een akkoord tussen de sociale partners alsnog mogelijk is, en waarschuwde voor ‘alle gevolgen van dien’ indien dat er niet komt. ‘Dit is een zeer delicate situatie. Er komt best een akkoord. We hopen op een voortzetting van het overleg.’ De staking die gepland is op 13 februari is daarbij problematisch. ‘De staking is een groot probleem. Er staat veel op het spel’, aldus nog Peeters. De minister nam daarbij nog de houding van de N-VA op de korrel: ‘Enerzijds zeggen ze dat de loonwet moet worden gerespecteerd, anderzijds dat het interprofessioneel overleg moet stoppen. Ik begrijp hun positie niet.’

Dinsdagnamiddag staat een meeting met de werkgevers op de agenda. De regering zal na afloop van het overleg terugkoppelen naar de sociale partners, luidt het.

Partner Content