De FOD Financiën heeft uitgerekend dat de federale taxshift Vlaanderen 587 miljoen euro zal kosten tegen 2020, Wallonië 263 miljoen euro en Brussel 65 miljoen euro. Ook het lokale niveau moet mee in bad: tegen 2021 zal de taxshift de steden en gemeenten zo'n 264 miljoen euro kosten.

De cijfers staan in een vijf pagina's tellende nota van de FOD, die Le Soir kon inkijken en waar ook De Standaard over bericht.

De eerste maatregelen treden volgend jaar al in werking, maar voor de begroting van de deelstaten zal de taxshift zich pas laten voelen in 2017. Nadien stijgen de kosten progressief.

Ook het lokale niveau zal in 2017 al 20 miljoen euro moeten bijdragen aan de taxshift. Wat Vlaanderen betreft, hield de regering rekening met "een half miljard euro over de hele regeerperiode", zo zei minister-president Geert Bourgeois (N-VA) eerder in De Standaard. Hij beloofde de verloren inkomsten niét te compenseren. "Dat is onze belastingverlaging", luidde het.

Vandaag/donderdag is er overleg voorzien tussen de federale regering en de gewestregeringen over de impact van de taxshift. (Belga/SD)

De cijfers staan in een vijf pagina's tellende nota van de FOD, die Le Soir kon inkijken en waar ook De Standaard over bericht.De eerste maatregelen treden volgend jaar al in werking, maar voor de begroting van de deelstaten zal de taxshift zich pas laten voelen in 2017. Nadien stijgen de kosten progressief. Ook het lokale niveau zal in 2017 al 20 miljoen euro moeten bijdragen aan de taxshift. Wat Vlaanderen betreft, hield de regering rekening met "een half miljard euro over de hele regeerperiode", zo zei minister-president Geert Bourgeois (N-VA) eerder in De Standaard. Hij beloofde de verloren inkomsten niét te compenseren. "Dat is onze belastingverlaging", luidde het. Vandaag/donderdag is er overleg voorzien tussen de federale regering en de gewestregeringen over de impact van de taxshift. (Belga/SD)