Sociale partners bereiken akkoord over mobiliteitsbudget

© belga

De sociale partners hebben een gemeenschappelijk advies bereikt over het mobiliteitsbudget. Dat hebben ze vrijdag bekendgemaakt. Binnen het advies is ook ruimte voor een gedeeltelijke netto-uitbetaling in cash, zo blijkt.

Vakbonden en werkgevers hadden bij het afsluiten van het interprofessioneel akkoord beslist afspraken te maken over het mobiliteitsbudget. Daar is nu gemeenschappelijk advies over bereikt.

Volgens het advies van de sociale partners zal de werkgever de werknemer een mobiliteitsbudget kunnen aanbieden. De werknemer krijgt de mogelijkheid zijn bedrijfswagen te vervangen door ‘duurzame vervoermiddelen en -diensten’.

De sociale partners bieden de werknemer ook de mogelijkheid voor een goedkopere bedrijfswagen te opteren om die te combineren met andere, duurzame vervoermiddelen en -diensten (zoals bus, tram, metro, …). “Het saldo dat op het einde van het jaar niet aan mobiliteit is besteed, kan cash aan de werknemer worden uitbetaald”, aldus de werkgevers.

Volgens Bart Buysse, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Werkgevers (VBO), kan dat saldo of restbedrag netto worden uitgekeerd, ‘indien er een inspanning is gebeurd voor mobiliteit’. Als het budget niet is gebruikt voor mobiliteit, dan vragen de sociale partners een vorm van belasting.

Het advies van de sociale partners houdt wel degelijk rekening met de bezorgdheden van de regering, aldus Buysse. De sociale partners vragen dat de regering rekening houdt met hun advies en zijn ook vragende partij om betrokken te worden in de concrete uitwerking van het mobiliteitsbudget.

Eerder deze week liet Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert nog optekenen niet te aanvaarden ‘dat de sociale partners vanuit een soort onverklaarbaar conservatisme het omzetten van een bedrijfswagen in loon tegenhouden. “Wij zetten door met ons plan”, benadrukte Lachaert. Dat plan heet ‘cash for cars’.

Partner Content