Vorige zaterdag werd in Brussel de 25ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Slovenië herdacht met een kleine plechtigheid gehouden op de Grote Markt en aan Manneken Pis die even de Sloveense kleuren droeg. Slovenië was in 1991 het eerste land dat zich afscheurde van Joegoslavië. "In tegenstelling tot bij Kroatië en Bosnië verliep de overgang naar onafhankelijkheid bij Slovenië zonder veel bloedvergieten. Het proces is vlot verlopen. Het bewijs: sinds 2004 is Slovenië een EU-lidstaat en het was het eerste voormalige oud-Oostblok-land dat toetrad tot de eurozone. Ondanks de vluchtelingencrisis blijven ze daar overtuigde Europeanen", zegt Erik Luts.

Luts is lid van het managementcomité van KBC België en een van de drijvende krachten achter de herdenking. Dat is geen toeval. KBC heeft lange tijd een participatie gehad in de belangrijkste bank van Slovenië, NLB. Het verkocht die participatie in 2012 aan de Sloveense overheid, als onderdeel van een Europees herstructureringsplan bij KBC.

In de periode 2004-2006 was Luts namens KBC lid van het directiecomité van NLB. "Ik heb daar heel wat tijd doorgebracht en ga nog altijd vijf tot zes weken per jaar naar Slovenië", zegt Luts. "Ik ben ook ereconsul voor Slovenië. Dat is geen officieel takenpakket, maar ik word aangesproken als mensen of bedrijven uit Slovenië aan België een bezoek brengen. Met de herdenking proberen we promotie te maken voor Slovenië als toeristische bestemming. Want voor Belgen is Slovenië toch nog vooral een doorreisland."

Bij KBC heeft Luts verschillende functies bekleed, onder andere in human recources. Hij was ook een van de drijvende krachten achter het e-commerceplatform Storesquare. Momenteel is hij lid van het managementcomité van KBC België, waar hij zich vooral met de digitale strategie van KBC bezighoudt.

Vorige zaterdag werd in Brussel de 25ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Slovenië herdacht met een kleine plechtigheid gehouden op de Grote Markt en aan Manneken Pis die even de Sloveense kleuren droeg. Slovenië was in 1991 het eerste land dat zich afscheurde van Joegoslavië. "In tegenstelling tot bij Kroatië en Bosnië verliep de overgang naar onafhankelijkheid bij Slovenië zonder veel bloedvergieten. Het proces is vlot verlopen. Het bewijs: sinds 2004 is Slovenië een EU-lidstaat en het was het eerste voormalige oud-Oostblok-land dat toetrad tot de eurozone. Ondanks de vluchtelingencrisis blijven ze daar overtuigde Europeanen", zegt Erik Luts. Luts is lid van het managementcomité van KBC België en een van de drijvende krachten achter de herdenking. Dat is geen toeval. KBC heeft lange tijd een participatie gehad in de belangrijkste bank van Slovenië, NLB. Het verkocht die participatie in 2012 aan de Sloveense overheid, als onderdeel van een Europees herstructureringsplan bij KBC. In de periode 2004-2006 was Luts namens KBC lid van het directiecomité van NLB. "Ik heb daar heel wat tijd doorgebracht en ga nog altijd vijf tot zes weken per jaar naar Slovenië", zegt Luts. "Ik ben ook ereconsul voor Slovenië. Dat is geen officieel takenpakket, maar ik word aangesproken als mensen of bedrijven uit Slovenië aan België een bezoek brengen. Met de herdenking proberen we promotie te maken voor Slovenië als toeristische bestemming. Want voor Belgen is Slovenië toch nog vooral een doorreisland."Bij KBC heeft Luts verschillende functies bekleed, onder andere in human recources. Hij was ook een van de drijvende krachten achter het e-commerceplatform Storesquare. Momenteel is hij lid van het managementcomité van KBC België, waar hij zich vooral met de digitale strategie van KBC bezighoudt.