Het decreet werd afgelopen vrijdag al getekend, maar is pas dinsdag gepubliceerd op de website van de overheid. Er wordt verwezen naar een wet van juni.

Het Ministerie van Financiën mag voor 239 miljard roebel aandelen kopen in de twee banken. Het geld voor de overname komt van een overheidsfonds dat gespijsd wordt door inkomsten uit de olie- en gassector.

Concreet zal 214 miljard roebel (zo'n 4,5 miljard euro) toegekend worden aan VTB, de op een na grootste bank van Rusland. Zo'n 25 miljard roebel (500 miljoen euro) is bestemd voor Rosselchozbank, de belangrijkste speler in de landbouwsector.

Beide financiële instellingen zijn het slachtoffer van sancties vanwege de Europese Unie en de VS. Ze hebben daardoor geen toegang meer tot de financiële markten. (Belga/BO)

Het decreet werd afgelopen vrijdag al getekend, maar is pas dinsdag gepubliceerd op de website van de overheid. Er wordt verwezen naar een wet van juni. Het Ministerie van Financiën mag voor 239 miljard roebel aandelen kopen in de twee banken. Het geld voor de overname komt van een overheidsfonds dat gespijsd wordt door inkomsten uit de olie- en gassector. Concreet zal 214 miljard roebel (zo'n 4,5 miljard euro) toegekend worden aan VTB, de op een na grootste bank van Rusland. Zo'n 25 miljard roebel (500 miljoen euro) is bestemd voor Rosselchozbank, de belangrijkste speler in de landbouwsector. Beide financiële instellingen zijn het slachtoffer van sancties vanwege de Europese Unie en de VS. Ze hebben daardoor geen toegang meer tot de financiële markten. (Belga/BO)