"De hoogste prioriteit voor Merkel is niet langer de ECB, maar de Europese Commissie", aldus een regeringsbron die anoniem wenst te blijven.

Voor Weidmann in 2011 aangeduid werd als voorzitter van de Bundesbank was hij economisch adviseur voor de federale regering, en bleef hij later een vaste gast in regeringskringen.

De 50-jarige Weidmann wordt al maandenlang vernoemd als kandidaat-opvolger van Mario Draghi, die in het voorjaar van 2019 aftreedt als voorzitter van de ECB. Weidmann zou daarbij hebben kunnen rekenen op de steun van bondskanselier Merkel, maar volgens het Handelsblatt komt daar nu verandering in.

Volgens de krant is de Duitse bondskanselier namelijk van mening dat het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB) vooral een prestigieuze kwestie is, terwijl die van de Europese Commissie politiek gezien belangrijker is.

Bovendien staat Weidmann bekend als een dissidente stem binnen de ECB die herhaaldelijk kritiek heeft geuit op het zogenaamde gratisgeldbeleid van Draghi. Dat soepele monetaire beleid werd gelanceerd om de economie van de vooral zwakker presterende landen van de eurozone te stimuleren.

"Een monetaire unie kan alleen werken als er solidariteit is én verantwoordelijkheidszin. Dat tweede durven veel landen weleens te vergeten", zei Weidmann eind 2016 tijdens een korte tournee door de eurozone.

"Er is geen enkele reden om vanuit de federale regering deel te nemen aan speculatie over de mogelijke opvolging", luidt de reactie van de bondskanselarij op de berichten over de opvolger van Draghi. Ook vanuit de Bundesbank blijft het voorlopig stil.

Hoewel de ECB zetelt in Frankfurt hebben sinds de oprichting in 1998 respectievelijk een Nederlander (Wim Duisenberg), een Fransman (Jean-Claude Trichet) en een Italiaan (Mario Draghi) de centrale bank geleid.

Wie wordt de opvolger van Juncker?

Behalve de functie van ECB-voorzitter moeten in 2019 nog verscheidene andere sleutelposities in Europa worden vernieuwd, waaronder die van het voorzitterschap van de Europese Commissie. De huidige voorzitter van de Europese Commissie is de Luxemburger Jean-Claude Juncker.

Over de opvolging van Juncker wordt al enkele maanden achter de schermen beraadslaagd. Zo wordt de naam van de Fransman Michel Barnier, op dit moment de Europese brexit-onderhandelaar, vaak genoemd.

Maar volgens het Handelsblatt wil Merkel die post dus liever in handen van een Duitser zien. In Berlijn circuleren verschillende namen van Duitse kandidaten, zoals de huidige minister van Economie Peter Altmaier (CDU), een vertrouweling van Merkel, en de minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU). Ook Manfred Weber, vicevoorzitter van de Beierse CSU en fractieleider van de EVP in het Europees Parlement, liet zijn ambitie om Juncker op te volgen al blijken.

De enige Duitse voorzitter van de Europese Commissie was Walter Hallstein, die van 1958 tot 1967 die functie bekleedde.

"De hoogste prioriteit voor Merkel is niet langer de ECB, maar de Europese Commissie", aldus een regeringsbron die anoniem wenst te blijven.Voor Weidmann in 2011 aangeduid werd als voorzitter van de Bundesbank was hij economisch adviseur voor de federale regering, en bleef hij later een vaste gast in regeringskringen. De 50-jarige Weidmann wordt al maandenlang vernoemd als kandidaat-opvolger van Mario Draghi, die in het voorjaar van 2019 aftreedt als voorzitter van de ECB. Weidmann zou daarbij hebben kunnen rekenen op de steun van bondskanselier Merkel, maar volgens het Handelsblatt komt daar nu verandering in. Volgens de krant is de Duitse bondskanselier namelijk van mening dat het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB) vooral een prestigieuze kwestie is, terwijl die van de Europese Commissie politiek gezien belangrijker is. Bovendien staat Weidmann bekend als een dissidente stem binnen de ECB die herhaaldelijk kritiek heeft geuit op het zogenaamde gratisgeldbeleid van Draghi. Dat soepele monetaire beleid werd gelanceerd om de economie van de vooral zwakker presterende landen van de eurozone te stimuleren."Een monetaire unie kan alleen werken als er solidariteit is én verantwoordelijkheidszin. Dat tweede durven veel landen weleens te vergeten", zei Weidmann eind 2016 tijdens een korte tournee door de eurozone. "Er is geen enkele reden om vanuit de federale regering deel te nemen aan speculatie over de mogelijke opvolging", luidt de reactie van de bondskanselarij op de berichten over de opvolger van Draghi. Ook vanuit de Bundesbank blijft het voorlopig stil. Hoewel de ECB zetelt in Frankfurt hebben sinds de oprichting in 1998 respectievelijk een Nederlander (Wim Duisenberg), een Fransman (Jean-Claude Trichet) en een Italiaan (Mario Draghi) de centrale bank geleid. Behalve de functie van ECB-voorzitter moeten in 2019 nog verscheidene andere sleutelposities in Europa worden vernieuwd, waaronder die van het voorzitterschap van de Europese Commissie. De huidige voorzitter van de Europese Commissie is de Luxemburger Jean-Claude Juncker.Over de opvolging van Juncker wordt al enkele maanden achter de schermen beraadslaagd. Zo wordt de naam van de Fransman Michel Barnier, op dit moment de Europese brexit-onderhandelaar, vaak genoemd. Maar volgens het Handelsblatt wil Merkel die post dus liever in handen van een Duitser zien. In Berlijn circuleren verschillende namen van Duitse kandidaten, zoals de huidige minister van Economie Peter Altmaier (CDU), een vertrouweling van Merkel, en de minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU). Ook Manfred Weber, vicevoorzitter van de Beierse CSU en fractieleider van de EVP in het Europees Parlement, liet zijn ambitie om Juncker op te volgen al blijken.De enige Duitse voorzitter van de Europese Commissie was Walter Hallstein, die van 1958 tot 1967 die functie bekleedde.